E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6734
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja laulība šķirta, iegūto uzvārdu atņemt nevar

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2015
Ninite

Labdien! Lieta sekojoša. Mans pazīstamais šķīries no sievas gan Latvijā, gan ārzemēs, kā to pieprasa likums. Bijusī sieva atstāja nu jau bijušā vīra uzvārdu, aizbildinoties, ka šāds uzvārds ir bijis viņas ģimenē kaut kādā tur paaudzē, laiku atpakaļ...(ja nemaldos vecmāmiņai vai vecvecmāmiņai). Jautājumi - vai drīkst uz tāda pamatojuma atstāt uzvārdu? Un vai tikai jāmaina uzvārds, ja pati persona vēlas un laulības līgumā noteikts? Ja lietojamā uzvārda īstais īpašnieks protestē par viņa uzvārda izmantošanu, neparedz likums, ka jāmaina uzvārds uz savu iepriekšējo pirmslaulību?

A
atbild:
25. martā, 2015
Laura Studente
LV portālam

Civillikuma 82.pantā noteikts, ka laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā, vai arī pēc viņa lūguma tiesa vai zvērināts notārs piešķir viņam pirmslaulības uzvārdu. Līdz ar to bijušajam laulātajam ir tiesības atstāt jauno uzvārdu pat bez īpaša iemesla.

Tomēr atsevišķās situācijās viens no laulātajiem bijušajam dzīvesbiedram var liegt saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Minētajā likuma pantā norādīts: ja tas neskar bērnu tiesības, tad otrs laulātais var vērsties tiesā un aizliegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Kā noprotams, tad aizliegt saukties savā uzvārdā laulātais var tikai tad, ja otra puse ir veicinājusi laulības iziršanu.

Tieslietu ministrija LV portālam jau iepriekš ir norādījusi, ka jautājumu par to, vai paturēt esošo vai atgriezt pirmslaulības uzvārdu, var izlemt tikai tiesa, ņemot vērā visus argumentus un pierādījumus. Ja laulība ir jau šķirta, tad pēc tam bijušajam laulātajam likums nedod tiesības šādu prasību izvirzīt.

Papildu informācija LV portāla skaidrojumā „Laulības reģistrācija vai šķiršana: kas notiek ar uzvārdiem?

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas