E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6731
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Par slimības pabalstu triju gadu periodā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2015
Nora Robertsa

Labdien. Uz šo brīdi jau no 10.12.2014. ir atvērta slimības lapa. Esmu lasījusi likumos, tomēr man nav skaidrs, kā tiek rēķināts 12 mēnešu posms 3 gadu laikā. Jautāju soc. darbiniecei. Atbilde bija, ka šos 12 mēnešus rēķina no pēdējās slimošanas 1 dienas atpakaļ. Kaut manā gadījumā darbiniece, apmēram rēķinot, ņēma vērā jau 2011.g. oktobri. Mani tas skar tieši, jo no 2011.g. oktobra līdz 2012.g. martam bija B lapa. Tā kā tā ir naudas/ iztikšanas lieta, nevaru atļauties, iesniedzot B lapu, pēc laika saņemt atteikumu (kaut speciālista viedoklis ir, ka manā gadījumā vēl jāturpina ārstēties). Paldies, ja saņemšu saprotošu atbildi konkrētajā situācijā.

A
atbild:
16. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”13.panta pirmā un trešā daļa paredz nosacījumus slimības pabalsta izmaksas periodiem, tas ir, par kādu periodu un cik ilgi tiek izmaksāts slimības pabalsts. 

Ja slimo ar pārtraukumiem, tad slimības pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksā ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā. Nosakot 52 nedēļu periodu, tiek summēti visi darba nespējas periodi, skaitot no pirmās saslimšanas dienas (darba nespējas A lapas dienas), par kuriem ir piešķirts un izmaksāts slimības pabalsts.

Savukārt triju gadu periods ir iepriekšējais 3 gadu periods, skaitot no konkrētās izsniegtās darba nespējas lapas B pēdējās dienas, t.i., datuma, līdz kuram noteikta pārejoša darba nespēja.

Piemēram, ja ir jauna saslimšana un darba nespējas lapa B būtu izsniegta no 10.12.2014. līdz 30.03.2015.,  trīs gadu periods tiktu noteikts no 31.03.2012.  līdz 30.03.2015.  Ja šajā laikā darba nespējas periodi (ieskaitot arī pirmās 10 darba nespējas dienas (A lapas periodus)), par kuriem piešķirti un izmaksāti slimības pabalsti, kopumā nebūs pārsnieguši 52 nedēļas, tad par jauno darbnespējas periodu slimības pabalsts tiktu piešķirts.

Slimības pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), ievērojot šim pabalstam likumā noteiktos  ierobežojumus izmaksas periodiem. Pabalstus piešķir, pamatojoties uz cilvēka konkrētajiem datiem. Tāpēc savā situācijā Jums jautājumi par tiesībām uz slimības pabalstu jānoskaidro VSAA nodaļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas