E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6723
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Parādniekam ir tiesības uz noteiktiem minimālajiem ikmēneša ienākumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2015
Marlēna

Lūgums izskaidrot Civilprocesa likuma 594.panta piemērošanu. 2014.gada sākumā Civilprocesa likumā spēkā stājās grozījumi, kas nosaka, ka, vēršot piedziņu uz darba algu, parādniekam saglabājamais līdzekļu apmērs ir minimālās mēneša darba algas apmērā, tātad šobrīd 360 eiro. Taču tur nav paskaidrots, kā jārīkojas, ja darbinieks ir dažas dienas mēnesī slimojis vai paņēmis bezalgas atvaļinājuma dienas. Man šobrīd ir situācija, ka ZTI piedzen 30% no manas darba algas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (iemesls: hipotekārais kredīts vienīgajam mājoklim - krīzes laikā samazināta darba alga par 50% - mājokļa atsavināšana - banka turpina piedzīt atlikušo kredīta summu no darba algas). Mana alga pēc nodokļu nomaksas ir 500 eiro. Darba līgumā man noteikta pilna darba slodze, bet februārī es 6 dienas slimoju, paņemot bezalgas atvaļinājumu. Grāmatvedība par februāri man izmaksāja algā tikai 270 eiro, nesaglabājot Civillikumā noteikto 360 eiro, aizbildinoties ar to, ka neesmu nostrādājusi pilnu mēnesi – 20 darba dienas, bet tikai 14 dienas. Gribu zināt — vai tiešām, ja neizdodas nostrādāt pilnīgi visas darba dienas mēnesī, tad šī Civillikuma norma vairs nav spēkā? Civillikumā tas nav norādīts, kā arī nevienos citos normatīvajos aktos es neatradu norādi, ka Civilprocesa likumā noteiktais definējums “minimālās mēneša darba algas apmērā” būtu jāinterpretē apmēram kā “minimālās stundas tarifa likmes apmērā reiz nostrādātās dienas”. Tas būtu savā ziņā netaisnīgi, jo Civillikuma 594.pantā noteiktais saglabājamo ienākumu apjoms mēnesī taču ir paredzēts tam, lai cilvēks varētu izdzīvot – saglabāt pajumti un nenomirt badā 21.gadsimtā Eiropas Savienības valstī. Saglabājamo ienākumu apjoms tikai definēts “minimālās mēneša darba algas apmērā”, bet šim definējumam taču nav saistības ar dalīšanu un reizināšanu attiecībā uz konkrēti nostrādātām vai nenostrādātām dienām? Lūdzu, palīdziet man, jo esmu izmisumā. Mana veselība ir uz sabrukšanas robežas, un, ja es nākamajā mēnesī saslimšu vai man noņems visu slimības naudu, jo es atkal nebūšu nostrādājusi pilnu mēnesi? Kā tādā gadījumā tiek sasniegts šī likuma mērķis ļaut parāda māktam iedzīvotājam nenomirt badā vai bezizejas dēļ beigt dzīvi pašnāvībā?

A
atbild:
19. martā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūs pareizi saprotat Civilprocesa likuma 594.panta noteikto normu piemērošanu – parādniekam ir tiesības uz ikmēneša minimālajiem ienākumiem vienas minimālās mēnešalgas vai īpašā gadījumā, ja piedziņa ir vērsta uzturlīdzekļu lietā, tad ½ no minimālās mēnešalgas apmērā.

Neviens cits normatīvais akts nenosaka gadījumus, kas paredzētu piedziņas vēršanas gadījumā parādniekam tiesības uz minimālajiem ienākumiem nesaglabāt.

Situācijas apraksts liecina, ka darba devējs (grāmatvedis) ir veicis parādu piedziņas ieturējumus, nesaglabājot darbiniecei minimālo mēnešalgu.

Ieturējumu, kas tika pārskaitīts uz tiesu izpildītāja kontu Valsts kasē, pēc parādnieka rakstveida lūguma un atbilstošā situācijā var atgriezt parādniekam 10 dienu laikā. Pēc šī laika nauda tiek pārskaitīta kreditoram.  Šādu atziņu pauda arī LV portāla sadarbības partneris no zvērinātu tiesu izpildītāju puses.

Aicinām situāciju skaidrot Jūsu darbavietas grāmatvedībā.

LV portālā ir iespējams lasīt vairākas publikācijas par parādu piedziņas jautājumiem, piemēram, Kā notiek parāda ieturēšana no darba samaksas un citiem ienākumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas