E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6712
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ir jāsniedz informācija, bet ne dokumentu kopijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2015
Ansis Daugulis

Tā kā mūsu daudzdzīvokļu mājas sapulču protokoliem pēc laika izmainās balsojuma rezultāti, prasīju mājas apsaimniekotājam uzrādīt sapulču protokolus. Atteica, tajos esot ierakstīti personu kodi, tie neesot visiem rādāmi. Tad pieprasīju ar iesniegumu izsniegt man sapulču protokolu, tāmju un naudas izlietojuma atskaišu kopijas. Atteica. Pamatoja ar to, ka 1)mans dzīvoklis ir privatizēts uz pusēm ar sievu un saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma 17.panta 3.daļu es iesniegumam neesmu pievienojis sievas dotu pilnvaru; 2) ka mājas pārvaldīšanas līgumā teikts, ka dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības iepazīties ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumiem, ieņēmumiem un to aprēķiniem, kā arī ar dokumentu glabāšanu un grāmatvedības uzskaiti līgumā noteiktā kārtība. Kāda tā kārtība, līgumā nav teikts. Gribētos zināt, kādas man ir tiesības un iespējas saņemt dokumentu kopijas no mājas apsaimniekotāja?

A
atbild:
25. martā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Diezgan izsmeļošs skaidrojums par šo tematu sniegts e-konsultācijā „Kopsapulces protokols dzīvokļu īpašniekiem nav jāsūta” .

Tālāk – par pārējiem dokumentiem. Apsaimniekotājam (pārvaldniekam) diemžēl ir taisnība: naudas izlietojuma un citu līdzīgu dokumentu kopijas dzīvokļa īpašnieks nav tiesīgs pieprasīt, informācija tiek sniegta saskaņā ar mājas pārvaldīšanas līguma nosacījumiem. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 11.pantā šie nosacījumi ir sīki nosaukti.  Ja tā nav, tad dzīvokļu īpašnieki bijuši pavirši, piekrītot šādam līgumam.

Cita starpā ir noteikti termiņi un kārtība, kādā sniedzams pārskats par pārvaldīšanas uzdevuma izpildi, tajā skaitā pārskats par pārvaldnieka rīcībā nodoto finanšu līdzekļu izlietošanu.

„Šī kārtība ir diezgan precīzi noteikta tiesiskajos aktos, bet dzīvokļu īpašnieki diemžēl bieži vien to pārprot,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. „Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības iegūt informāciju (un pārvaldniekam tā ir jādod!), piemēram, pārskatu par finanšu līdzekļu izlietojumu, bet nevis dokumentu kopijas. Tās ir divas dažādas lietas, ko dzīvokļu īpašnieki mēdz jaukt. Lai izprastu, kā tiek izlietota viņu samaksātā nauda, dzīvokļu īpašniekiem ir jāpiedalās sapulcēs, kur ne tikai iepazīstas ar informāciju, bet pieņem arī lēmumus. Bieži vien lēmumus nevar pieņemt, jo sapulci apmeklējuši mazāk par pusi dzīvokļu īpašnieku (nav 50% plus viena balss).

Dzīvokļu īpašnieki tāpat sapulcē var nolemt, kur glabāsies protokola kopija - pie sapulcē izvēlēta dzīvokļu īpašnieku valdes locekļa, revidenta vai vienkārši pie kāda no īpašniekiem - un tad protokola rezultātu izmaiņas būs redzamas. Taču, ja biedrības nav, jautājums nebūs pilnībā atrisināts, jo, kā rāda prakse, īpašnieki un protokolu glabātāji mēdz mainīties, un beigās tāpat neviens nezina, pie kā dokumenti glabājušies,” secina V.Peipiņš.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas