E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6708
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Arodslimības noteikšanai slimības lapa nav obligāta

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2015
Nora Kalniņa

Labdien. Ģimenes ārsts mani virza arodslimības noteikšanai. Nepieciešamie dokumenti sagatavoti, esmu pieteikusies pirmai vizītei Stradiņos. Visu mūžu ir bijis smags fizisks darbs, gandrīz 40 gadus. Jautājumi- 1.Vai arodslimības kārtošanas laikā ir jābūt atvērtai slimības lapai? Uz šo brīdi vēl nav noslēgta no decembra 14.g.(nepilni 4 mēneši pēdējais posms). Bet, tā kā drīz būs atļautie slimošanas 12 mēneši 3 gadu laikā un vairs nesaņemšu pabalstu, jādomā par darbu. 2. Saprotu, ka to nosaka komisija, bet mana viena no diagnozēm 1.5.4. dzemdes un maksts sieniņu noslīdējumi un izkrišana. Manā gadījumā – totāla izkrišana (tikko pēc operācijas). Ģimenes ārste saka, ka to varot neņemt vērā, ka galvenais esot rokas, mugura. Tā tiešām ir? Protams, ir visi nepieciešamie izmeklējumi arī rokām un mugurai ar slēdzieniem/ diagnozēm, kuras minētas arodslimību sarakstā. Paldies, ja saņemšu sev nepieciešamo informāciju.

A
atbild:
14. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Arodslimību ārstu biedrība
Maija Eglīte, vadītāja

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.908 „Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība” 1.pielikumā atrodamajam arodslimību sarakstam dzemdes un maksts sieniņu noslīdējumi un izkrišana (5.9.punkts) ir pārslodžu (kopējās fiziskās pārslodzes vai atsevišķu orgānu vai sistēmas pārslodzes) izraisīta slimība.

Līdz ar to, kā skaidro Latvijas Arodslimību ārstu biedrības vadītāja prof. Maija Eglīte, ja ir bijis smags fiziskais darbs, tad maksts sieniņu noslīdēšana un dzemdes izkrišana tiek saistīta ar profesiju.

Atbildot uz jautājumu par slimības lapu, arodslimību ārste M.Eglīte norāda: lai atzītu slimību saistību ar arodu, nav nozīme, vai slimības lapa ir atvērta vai noslēgta. Svarīgi tikai būtu, lai Jūs vēl nebūtu aizgājusi no darba, kamēr nav noformēta Valsts darba ekspertīzes ārstu komisijā invaliditātes grupa un darba spēju zaudējuma procenti, jo tos aprēķina, vadoties pēc izpeļņas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas