E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6697
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības iesniegt apelācijas sūdzību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2015
liga

Labdien! Man tiesa bija 27.janvārī, un spriedumu nolasīja 9.februārī. Tiesa bija par to, ka uzraudzības tiesības ir man un dzīvesvietā pie manis paliek dzīvot kopīgais dēls, bet man tik jādod saskarsmes tiesības dēla tēvam un viņam jāmaksā man uzturlīdzekļi. Gribu pajautāt: viņš esot iesniedzis apelācijas sūdzību 25.februārī. To viņš šodien zvanot pa telefonu draudot pateica. Gribu pajautāt, vai apelācijas sūdzība par to, ka lēma tiesa, ka man bija par labu, ir vai tad iespējams pārsūdzēt. Viņš mani sūdz apelācijas sūdzībā, ka kādreiz sēdēju iepazīšanās portālos un bija arī bildes, un esot iesniedzis i bildes, i skaipa izdrukas apelācijas sūdzībā. Vai tad tas attiecas uz bērnu audzināšanu? Un vai man arī būs jāmaksā izdevumi par to viņa pārsūdzēšanu apelācijas sūdzībā?

A
atbild:
30. martā, 2015
Estere Egle
juriskonsulte

Atbilstoši Civilprocesa likuma 413.panta pirmajai daļai lietas dalībniekiem ir tiesības par pirmās instances tiesas spriedumu (papildspriedumu) iesniegt apelācijas sūdzību, izņemot spriedumus, kuru pārsūdzēšanu apelācijas kārtībā likums neparedz. Tādējādi apelācijas sūdzības iesniegšana nav saistīta ar to, kuram par labu lēmusi pirmās instances tiesa, bet gan ar likumā garantētu iespēju, ievērojot likumdevēja paredzētos ierobežojumus, taču starp tiem nav lietas, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām.

Iesniedzot apelācijas sūdzību, tajā obligāti jānorāda, kādā apjomā spriedumu pārsūdz, kā izpaužas sprieduma nepareizība un vai tiek pieteikti jauni pierādījumi, kādi, par kādiem apstākļiem un kādēļ šie pierādījumi nebija iesniegti pirmās instances tiesai. Līdz ar to tiesa, skatot apelācijas sūdzību, vērtēs tās pamatotību, tostarp faktus un apstākļus, kuri attiecas uz lietu un izlemjamo jautājumu.

Jāpiebilst, ka  apelācijas instances tiesa izskata lietu pēc būtības sakarā ar apelācijas sūdzību un pretapelācijas sūdzību tādā apjomā, kā lūgts šajās sūdzībās, un izskata tikai tos prasījumus, kas izskatīti pirmās instances tiesā. Prasības priekšmeta vai pamata grozīšana nav pieļaujama.

Savukārt, kas attiecas uz tiesāšanās izdevumiem (tiesas izdevumi un ar lietas vešanu saistītie izdevumi), likums noteic, ka ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no atbildētāja par labu prasītājam, ja viņa prasījums ir apmierināts pilnīgi vai daļēji, kā arī tad, ja prasītājs neuztur savus prasījumus sakarā ar to, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis. Ja prasība noraidīta, ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no prasītāja par labu atbildētājam. Jautājumu par tiesas izdevumu atlīdzināšanu reglamentē Civilprocesa likuma 41.pants:

  • Pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus. Ja prasība apmierināta daļēji, šajā pantā norādītās summas piespriež prasītājam proporcionāli tiesas apmierināto prasījumu apmēram, bet atbildētājam — proporcionāli tai prasījumu daļai, kurā prasība noraidīta. Valsts nodeva par blakus sūdzību par tiesas lēmumu, pieteikumu par tiesvedības atjaunošanu un lietas jaunu izskatīšanu lietā, kurā taisīts aizmugurisks spriedums, netiek atlīdzināta.
  • Ja prasītājs atsakās no prasības, viņš atlīdzina atbildētājam radušos tiesas izdevumus. Prasītāja samaksātos tiesas izdevumus šajā gadījumā atbildētājs neatlīdzina. Tomēr, ja prasītājs neuztur savus prasījumus tāpēc, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis, tiesa pēc prasītāja lūguma piespriež no atbildētāja prasītāja samaksātos tiesas izdevumus.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas