E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6693
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Iebildumi uzturlīdzekļu piedziņas prasībai jāpamato tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2015
Kaspars

Kā šajā valstī tiek interpretēts jautājums katram bērnam nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus? To, ka vienam bērnam jau ir uzturlīdzekļi jāmaksā 110 eiro, otram bērnam tiek apmaksāti interešu izglītība, ēdināšana dārziņā, to ka dēlam tiek pirktas gan drēbes, gan mantiņas, gan zāles, tiek apmaksāta dzīvesvietas komunālie un īre saskarsmes tiesību realizēšanai, tiek nodrošināta dēla ēdināšana, apmēram 12 dienas mēnesī dēls dzīvo pie tēva un vēl tam visam vēl piespriež 150 eiro uzturlīdzekļus maksāt mātei, kas nav iesniegusi tiesā nevienu pierādījumu, ka ir šādi izdevumi? Ko šādu var panākt šajā valstī? Man nav vairs ko ēst pašam un vēl palieku katru mēnesī mīnusā? Kaut gan strādāju 2 darbos un ļoti vēlējos būt ar dēlu kopā, bet nu jāmeklē kapa vieta...

A
atbild:
01. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu.  No tā izriet, ka vecāki nodrošina sava bērna attīstībai nepieciešamos dzīves apstākļus savu spēju un finansiālo iespēju robežās. Tomēr, lai nebūtu tā, ka kāds no vecākiem pasaka - naudas viņam nav un tāpēc arī uzturlīdzekļus nespēj nodrošināt, šī paša likuma panta piektajā daļa paredz vecāka pienākumu neatkarīgi no viņa spējām un mantas stāvokļa nodrošināt katram savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko noteic Ministru kabinets.

Likums neparedz atvieglot pienākumu nodrošināt sava bērna pamatvajadzības un aprūpi, ja ir piemeklējušas finansiālas vai citas dzīves grūtības un vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina jebkurā gadījumā.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" un atkarīgs no Latvijā noteiktās minimālās darba algas un bērna vecuma.  Atbilstoši minētajiem noteikumiem, katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam ir jānodrošina uzturlīdzekļi 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas – 2015.gadā tie ir 90 eiro mēnesī. Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz pilngadībai ir jānodrošina uzturlīdzekļi 30% apmērā no minimālās algas – uz šo brīdi tie ir 108 eiro mēnesī.

Personai, kuras ikdienas aprūpē atrodas bērns, ir tiesības prasīt uzturlīdzekļus arī lielākā apmērā par valstī noteikto, kā tas ir noticis Jūsu aprakstītajā situācijā. Ja šāda prasība tiek iesniegta tiesā, prasītājam tiesā ir jāiesniedz pierādījumi, kas apstiprina, ka bērnu uzturam ir nepieciešama lielāka summa par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kā arī pierādījumi, ka atbildētājs prasīto uzturlīdzekļu apmēru spēj maksāt, piemēram, iesniedzot dokumentus, kas apliecina atbildētāja ikmēneša ienākumus.

Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Civilprocesa likuma 10.pantā  noteiktajam lietas izskatīšanas gaitā tiek piemērots t.s. sacīkstes princips, proti, gan prasītājs, gan atbildētājs realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā. Civilprocesa likuma 93.panta pirmā daļa nosaka - katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Tieši tādā pašā veidā atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība, kāpēc viņš nodrošināt pieprasīto uzturlīdzekļu apmēru nevar. Piemēram, iesniedzot pierādījumus par saviem ikmēneša ienākumiem, čekus, rēķinus par regulāri veiktiem maksājumiem par izglītības, veselības aprūpes pakalpojumiem un iegādātajām mantām, kā arī liecinieku liecības, kas gatavas apstiprināt, ka bērns regulāri uzturas arī pie tēva.  Ne mazāk svarīgi norādīt, ka Jūsu apgādībā ir vēl viens bērns, kurš tāpat ir jāuztur.

Lielāka iespēja panākt sev labvēlīgu lēmumu ir tai pusei, kura savu viedokli pamatos ar pārliecinošākiem pierādījumiem un argumentiem.

Situācijas apraksts vedina domāt, ka savas tiesības neesat izmantojis. Šobrīd Jūs varat sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu,  uzskaitot un iesniedzot pierādījumus argumentiem, kāpēc turpināt uzturlīdzekļus līdzšinējā apmērā nav iespējams nodrošināt.  Lai prasība būtu juridiski korekta, ieteicams konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos juristu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas