E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6666
Lasīšanai: 2 minūtes

Par līgumsoda apmēru un parāda maksājumu ieskaitīšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2015
Juta Vituka

Labdien! Vai līgumsoda griesti (10%), kas noteikti saskaņā ar Civillikumu, attiecas uz visiem pakalpojumu sniedzējiem un arī uz dzīvojamo māju apsaimniekotājiem? Šobrīd apsaimniekotājs (pašvaldības aģentūra) aprēķina līgumsodu 0,015% apmērā par katru maksājuma kavējuma dienu, vai šie 10% ir attiecināmi uz kopējo komunālo pakalpojumu un apsaimniekošanas maksas parādu (piemēram, iesniedzot tiesā ir konkrēta parāda summa) vai konkrēta mēneša parādu, kas nav ticis apmaksāts? Vai uz apsaimniekotāju attiecas arī jaunā parāda atmaksas kārtība, kas paredz, ka līgumsods jāsedz pēdējais? Un kāda kārtība ir piemērojama šajā gadījumā? No iemaksātās summas tiek dzēsts parāds, tad tekošais maksājums un tikai pēc tam līgumsods?

A
atbild:
24. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2014.gada 1.janvāra spēkā ir vairāki Civillikuma grozījumi, kas attiecas uz līgumsodiem, kā arī parāda maksājumu ieskaitīšanu.

1716.pantā noteikts, ka līgumsods par saistību nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā) var tikt noteikts pieaugošs, taču kopumā ne vairāk par 10 procentiem no pamatparāda vai galvenās saistības apmēra.

Savukārt grozījumi 1843.pantā paredz: ja kāds samaksā tikai daļu no sava parāda, tad viņa maksājumu vispirms ieskaita vēl nenomaksātos procentos, pēc tam kapitāla dzēšanai un tikai pēc tam līgumsoda dzēšanai, ja vien kreditors nav bijis ar mieru pieņemt maksājumu tieši tikai uz kapitāla rēķinu un par to kvitējis. Citāda vienošanās par līgumsoda dzēšanas kārtību nav spēkā.

Līgumsodu regulējums attiecas arī uz apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas