E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6659
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Tiesu izpildītājam nav pienākuma izsludināt parādnieka meklēšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2015
Vita

Labdien! Vēlētos uzzināt, kā ir iespējams informēt tiesu izpildītājus (kaut vai visus, pirms konts tiek bloķēts), ka uz kontu tiek skaitīts ģimenes valsts pabalsts 34,14 EUR, 3.gr. invaliditātes pensija 68,41 EUR un uzturlīdzekļi no UGF 216 UR. Esmu nestrādājoša 3.grupas invalīde. Mēneša laikā no 2 ZTI tika bloķēts konts, bet uz kontu nāk tikai šie maksājumi. Par katra rīkojuma izpildi no konta tiek noskaitīts 7,11 EUR (šajā gadījumā iznāk, ka nelikumīgi). No ZTI vēstules par parādu nebija saņemtas (1 gadījumā laikam sūtīta uz iepriekšējo deklarēto adresi, jaunā laikam nemaz netika precizēta, 2 gadījumā konts tika bloķēts 04.03, bet vēstule nemaz nav saņemta). Vai tiesu izpildītājs var bloķēt bankas kontu, ja no tiesu izpildītāja nav saņemta info par parāda lielumu, lietas numuru un zti rekvizītiem, uz kurieni veikt maksājumu. Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
11. martā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšana nozīmē personas sasniedzamību saziņā ar valsti un tās institūcijām, un tā ir katra personīgā, nevis valsts vai tās institūciju atbildība. Jūsu gadījumā tā kā  faktiskā dzīvesvieta nesakrīt ar Jūsu deklarēto dzīvesvietu, uz kuru tiesu izpildītājs nosūtīja paziņojumu par parādu piespiedu piedziņas uzsākšanu, tiesu izpildītājam turpmāk neuzliek pienākumu izsludināt parādnieka meklēšanu, bet turpināt pildīt sava amata pienākumus – īstenot parāda piedziņas procesu. 

Tiesu izpildītājs, nosūtot rīkojumu bankai par konta bloķēšanu, ir rīkojies atbilstoši savām likumā noteiktajām pilnvarām. Arī banka, veicot ieturējumu, ir rīkojusies savu pilnvaru ietvaros.

Civilprocesa 595.pants nosaka, ka, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi. Tādējādi invaliditātes pensija piedziņai pakļaujas.

Piedziņu, atbilstoši 596.pantam, nevar vērst uz:

1) atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;

2) kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;

3) darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;

4) sociālās palīdzības pabalstiem;

5) bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Jums rakstveidā ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja, informējot par situāciju, kādi ienākumi tiek ieskaitīti Jūsu bankas kontā, tai skaitā, ka saņemat UGF maksājumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas