E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6620
Lasīšanai: 2 minūtes

Pensionāra statuss nav noteicošais

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2015
Alise

Vai atbilstoši pastāvošajai judikatūrai, piespiedu darbu var piemērot pensionāram?

A
atbild:
03. martā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Krimināllikuma 40.pantā īsi, bet samērā nekonkrēti noteikts: „(2) Piespiedu darbs nav piemērojams darbnespējīgām personām.”

Kā redzams, likumā nav konkrēti minēts, tieši kādas personas atzīstamas par darbnespējīgām. Kā liecina tiesu prakse, piespiedu darbu nevar piemērot personām ar invaliditāti, kā arī personām, kuru veselības stāvokli piespiedu darbs var pasliktināt.

Kādā no Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta lēmumiem secināts: „Analizējot normatīvos aktus, kas regulē darba tiesiskās attiecības, sociālo aizsardzību, var secināt, ka noteikts vecums, slimība, invaliditāte, maternitāte pilnīgi atņem vai daļēji ierobežo cilvēku spēju strādāt un tāpēc šiem cilvēkiem nepieciešama sociālā aizsardzība. Pienākuma uzlikšana strādāt var nelabvēlīgi ietekmēt šo cilvēku veselības stāvokli.”

Tātad, lai atbrīvotu no piespiedu darbiem, noteicošais nav pensionāra statuss (var būt pensionāri, kas ir pat ļoti darbspējīgi), bet gan cilvēka vecums, veselības stāvoklis (invaliditāte, kādas slimības diagnoze) un tamlīdzīgi faktori.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas