E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6599
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. februārī, 2015
Karīna

Labdien! Jautājums sekojošs. Ja bērna dzimšanas apliecībā tika ierakstīts mans bijušais vīrs, kurš nav īstais bērna tēvs (un viņš bija par to informēts), un es vēlos mainīt ierakstu apliecībā uz īsto tēvu, kuru nav iespējams dabūt rokās, ir iespēja to kaut kā mainīt un noformēt? Vēlos, lai bērnam ir korekta informācija par savu izcelsmi.

A
atbild:
25. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vēlaties anulēt ziņas par bijušo vīru kā sava bērna tēvu, vispirms jāapstrīd paternitātes pieņēmums. Atbilstoši Civillikuma 148.pantam šo situāciju ir iespējams risināt tikai tiesas ceļā.

Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu. Tās ir bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Tātad šobrīd paternitātes pieņēmumu apstrīdēt tiesā varat Jūs vai Jūsu bijušais vīrs.

Ar prasības tiesā celšanu nedrīkst kavēties, jo likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan apstākļus, kādos paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei - divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Parasti divu gadu termiņu rēķina no bērna piedzimšanas brīža.

Kad tiesa pieņem lēmumu par paternitātes pieņēmuma atcelšanu, tiesas spriedums tiek nosūtīts uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana, un ieraksts par tēvu tiek anulēts. Bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības. 

Pēc paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas dzimšanas apliecībā ir iespējams ierakstīt īstā tēva vārdu. No situācijas apraksta noprotams, ka bērna tēvs tam labprātīgi nepiekritīs. Tātad, ja bērna bioloģiskais tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi, Jūs varat sniegt tiesā prasības pieteikumu noteikt paternitāti tiesas ceļā.

 Paternitāti var noteikt neatkarīgi no tā, kad dzimis bērns un reģistrēta viņa dzimšana. Prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Ļoti iespējams, ka būs nepieciešams veikt DNS testu.

Pastāv iespēja saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.panta ceturto daļu prasījumu par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu apvienot ar paternitātes noteikšanu. Tādā gadījumā prasījumam būs divi atbildētāji – bērna juridiskais tēvs un bioloģiskais tēvs. Tomēr, lai noskaidrotu, kā Jūsu situācijā izdevīgāk rīkoties un juridiski pareizi noformēt prasības pieteikumu/-us, ieteicams meklēt jurista palīdzību.

Vairāk par paternitātes noteikšanu lasiet LV portāla skaidrojumos „Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana” un „Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas