E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6595
Lasīšanai: 4 minūtes

Par īrnieku uzvedību atbild dzīvokļa īpašnieks

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. februārī, 2015
Stella Jurgena

Kādas iespējas un tiesības ir mājas pārvaldniekam izlikt no dzīvokļa personas, kas īri gan maksā, bet hroniski dzer un pieķēza koplietošanas telpas, kas traucē citiem īrniekiem un dzīvokļu īpašniekiem? Dzīvokļa Kokles ielā 14-5 atbildīgā īrniece Lilija Tarvida ir tur deklarēta, bet dzīvo citur, faktiski tur dzīvo viņas radinieki Ruslans un Lolita. Kurš tieši ir tas radinieks, nezinu, kuri jau kopš Ziemassvētkiem dzer. Pārvaldnieks, kas dzīvo tajā pašā mājā, dzīvoklī ielaists netiek, viņa rīkojumi sakopt koplietošanas telpas tiek ignorēti un šobrīd tās ir tā pieķēzītas, ka aprobežotas lietošanas iespējas citiem īrniekiem un dzīvokļu īpašniekiem (ir foto). L.Tarvida ir tikai īrniece un nav dzīvokļa īpašniece, Lolita un Ruslans, diemžēl ir tur deklarēti. Ko pārvaldnieks drīkst un ko nedrīkst darīt? Vai tie dzērāji drīkst pārvaldnieku dzīvoklī nelaist un, ja viņi nav īpašnieki, atbildīgais īrnieks dzīvo citur, vai tos dzērājus var arī izlikt?

A
atbild:
02. martā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Pārējie mājas iedzīvotāji var savākt pierādījumus par īrnieku uzvedību koplietošanas telpās un aicināt policiju, kas pārkāpējiem var uzlikt administratīvo sodu.

Ja tas nelīdz, attiecības ir jākārto nevis ar dzīvokļa īrnieku, bet izīrētāju – dzīvokļa īpašnieku. Tieši viņš ir atbildīgs, lai īrnieki ievērotu sabiedriskās kārtības normas un pienācīgi izturētos pret kopīpašumu.

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 28.1pants „Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi”:

„Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, ja īrnieks, viņa ģimenes locekļi vai citas personas, kuras dzīvo kopā ar viņu:

1) bojā vai posta dzīvojamo telpu (arī dzīvokļa iekārtu), citas būves un telpas, kas īrniekam nodotas lietošanā saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, vai arī dzīvojamās mājas koplietošanas telpas, komunikācijas un iekārtas;

2) izmanto dzīvojamo telpu, dzīvojamo māju, citas būves un telpas, kas īrniekam nodotas lietošanā saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, mērķiem, kādiem tās nav paredzētas;

3) citādi pārkāpj dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus, padarot pārējām personām dzīvošanu ar tām vienā kopējā dzīvoklī vai vienā mājā neiespējamu.”

Šā panta pirmajā daļā minētajos gadījumos prasību tiesā par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu var celt arī citas tajā pašā mājā dzīvojošās personas.

Šā panta pirmās daļas 1. un 3.punktā paredzētajos gadījumos dzīvojamās telpas īres līgums izbeidzams bez īrnieka iepriekšējas brīdināšanas, bet 2.punktā paredzētajā gadījumā izīrētāja pienākums ir mēnesi iepriekš rakstveidā brīdināt īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas