E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6573
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1
1
1

Bērnudārzs, ja tiek mainīta dzīvesvieta

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2015
Elīna

Mūsu ģimene maina dzīvesvietu Rīgā no Kurzemes priekšpilsētas (Iļģuciems) uz Vidzemes priekšpilsētu (Teika). Jautājums ir par vietu pirmsskolas izglītības iestādē, kura būs pēc jaunās adreses. Šobrīd vienam bērnam (3 g.v.) ir vieta pašvaldības dārziņā, bet otrs (8 mēn.) ir pieteikts tajā pašā iestādē rindā. Jaunās dzīvesvietas rajonā arī ir rindas pašvaldības dārziņos, bet izvadāt divus bērnus no Teikas uz Iļģuciemu ir vairāk kā apgrūtinoši. Saprotu, ja atsakos no esošās vietas dārziņā, bērns paliek bez izglītības iestādes, kā arī tiek zaudēta brāļu/māsu prioritāte jaunākajam bērnam rindā uz vietu dārziņā. Atliek tikai privātās pii, kas savukārt būtiski ietekmē ģimenes budžetu. Kā rīkoties šādā situācijā? Kas ir ar valsts un pašvaldības līdzfinansējumu šādā situācijā? Paldies!

A
atbild:
18. martā, 2015
Rīgas dome
Indra Vilde, Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja

Ja ģimene maina dzīvesvietu no viena mikrorajona uz otru, tad vieta bērnudārzā netiek zaudēta un vecākiem ir divas iespējas:

Iesniegt portālā www.e-skola.lv  sadaļā „Pirmsskolas” sludinājumu par vietas maiņu no viena mikrorajona bērnudārza un cita mikrorajona bērnudārzu, un pie veiksmīgas apstākļu sakritības var jaunās dzīvesvietas mikrorajona bērnudārzā vietu saņemt.

Otra iespēja, ja vecākiem vairs nav izdevīgi izvadāt bērnus no viena mikrorajona, kurā dzīvo, uz otru, kurā atrodas bērnudārzs, tad vecāki mazuli var pieteikt (arī otru bērniņu) jaunās dzīvesvietas tuvumā esošajā iestādē.

Taču kā rāda prakse, visticamāk, vietu šajā jaunajā bērnudārzā uzreiz atrast neizdosies, tāpēc bērnam jāstāv rindā šajā bērnudārzā, un, kad bērnam būs obligātais izglītības vecums – 5 gadi, tad mazulis vietu bērnudārzā saņems noteikti (taču rinda var pienākt arī ātrāk). Līdz tam kā pagaidu risinājums var būt kādas dzīvesvietai tuvumā esošas privātās pirmsskolas izglītības iestādes apmeklējums. Ja šī iestāde ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Rīgas pašvaldību (saraksts pieejams www.e-skola.lv sadaļā „Iestāžu katalogs” – Pirmsskolas), tad laikā, kamēr bērns apmeklē privāto pirmsskolu, tiek izmaksāts arī līdzfinansējums – gan Rīgas pašvaldības, gan valsts.

Savukārt brīdī, kad pienāk rinda pašvaldības bērnudārzā, tad otram bērniņam vieta uz šo pašvaldības pirmsskolu ir noteikta ar brāļu /māsu prioritāti.

Par pašvaldības un valsts nodrošināta līdzfinansējuma apmēru privātam bērnudārzam, lasiet e-konsultācijā „Bērnudārza vai aukles līdzfinansējums Rīgā”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas