E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6572
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

No slimības naudas nodokļus ietur

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2015
svetlana

Labdien, vēlos uzzināt, vai ir likumīgi no slimības lapas noņemt nodokļus? Saņēmu darba algu, kurā kopā sarēķinātas darba alga (stundas+likme) pierēķināta pie naudas slimības lapa (A) no kopējas summas ieturēja nodokļus. Vai tas ir likumīgi (ja ne, tad iedodiet padomu, kā rīkoties šādā situācijā). Un vēl aprēķina papīru mums darba devējs nedod, mēs pat īstenībā nezinām, cik patiesībā maksājam nodokļus. Ko mums darīt?

A
atbild:
26. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par pirmajām 10 slimības dienām darba devējs maksā slimības naudu: par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no Jūsu vidējās izpeļņas; no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no Jūsu vidējās izpeļņas. Par darba dienām aprēķināto algu un slimības naudu summē un aprēķina nodokļus. Kopējai summai, nevis atsevišķi algai un atsevišķi slimības naudai, piemēro mēneša vienu neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamiem, ja tādi ir. Darba devējs apmaksā A lapu par darba dienām.

Darba likums nosaka darba devējam pienākumu, izmaksājot darba algu, rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu (algas lapiņu), kā arī pienākums izskaidrot aprēķinu, ja darbinieks to pieprasa.

Ja darba devējs algas lapiņu neizsniedz, varat vērsties Valsts darba inspekcijā. Konsultatīvie tālruņi: 67 186 522;  67 186 523; anonīmais uzticības tālr. 67 312 176.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas