E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6559
Lasīšanai: 5 minūtes
3
2
3
2

Iekšējais gāzes vads ir privātīpašums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2015
Voldemārs

Labdien. Vēlos noskaidrot, kam pieder iekšējais gāzes vads daudzdzīvokļu ēkā, kas izvilkts pa koplietošanas kāpņu telpu, ja gāzes vads tika izveidots 2008.gadā un tā izveidi apmaksāja un gāzi ēkā lieto tikai ēkas 5 (piecu) dzīvokļu īpašnieki (ēkā kopā ir 15 dzīvokļi)? Vai citam ēkas dzīvokļa īpašniekam, kas šobrīd vēlas pieslēgties ēkas iekšējam gāzes vadam pie dzīvokļa ārdurvīm, ir jāmaksā kāda veida kompensācija sākotnējā gāzes vada izveidē iesaistītajiem dzīvokļu īpašniekiem? Kā šo kompensāciju aprēķināt? Vai tā ir brīvi nosakāma? Ja šāda kompensācija jāmaksā, kāda veida dokumentu būtu jānoformē, lai nākotnē nerastos domstarpības vai atkārtoti prasījumI par kompensācijas saņemšanu - pirkuma līgumu/ lietošanas tiesību iegūšana/ kāds cits? Jebkādus ēkas dzīvokļu īpašnieku kopsapulču protokolus vai savādākas rakstiskas vienošanās par to, kāda kārtība noteikta, lai pieslēgtos izveidotajam gāzes vadam, gāzes vada izveidē iesaistīto dzīvokļu īpašnieki atsakās uzrādīt (visticamāk, tādu nav). Dzīvoklī, kuru ir vēlme pieslēgt gāzes vadam, lai izveidotu gāzes apkuri, pirms tā iegādes ZTI izsolē, ir nojauktas visas krāsnis un tās atjaunot vairs nav iespējams, šobrīd dzīvoklim nav pieejama apkure. Ēkā centralizētas apkures nekad nav bijis. Vai nepieciešamā rīcība, lai pieslēgtos ēkas gāzes vadam, mainās gadījumā, ja ir saņemts saskaņojums gāzes apkures izveidei no vismaz 51% ēkas dzīvokļu īpašniekiem (no kuriem neviens nav no pieciem sākotnējā izveidē iesaistītajiem) vai arī  lai iegūtu 51% balsu ir nepieciešama piekrišana no vismaz viena īpašnieka, kas piedalījies gāzes vada izbūvē un šobrīd vēlas saņemt kompensāciju un līdz tās saņemšanai skaidrā naudā atsakās tādu sniegt, vai arī - ir saņemts saskaņojums gāzes apkures izveidei no vismaz 51% ēkas dzīvokļu īpašniekiem (no kuriem viens vai divi ir no pieciem sākotnējā gāzes vada izveidē iesaistītajiem)? Dzīvokļu īpašnieki, kas piedalījušies iekšējā gāzes vada izbūvē, nevar uzrādīt izmaksu dokumentus par gāzes vada izveidi, jo esot norēķinājušies skaidrā naudā bez čekiem/rēķiniem, tādēļ viņu pieprasīto summu €1500 nav iespējams ne pārbaudīt, ne apstrīdēt. Ja nav iespējams atbildēt uz šiem jautājumiem - ar ko lūdzu Jūs iesakāt komunicēt? Paldies.

A
atbild:
27. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš situāciju komentē šādi: „Piecu dzīvokļu īpašnieki bija nolēmuši iekārtot individuālo apkuri, ieguvuši visus nepieciešamos šā projekta saskaņojumus, un, noslēdzot līgumu starp šiem īpašniekiem un gāzes piegādātāju, mājai ir pievienots iekšējais gāzes vads. Pieci īpašnieki darbus ir finansējuši no saviem līdzekļiem, tādēļ iekšējais gāzes vads nav kopīpašums, bet šo personu privātīpašums.

Gāzes vadam var pieslēgties tikai ar tā īpašnieku atļauju un piekrītot viņu nosacījumiem. Cik daudz minētajā projektā ieguldīts, šobrīd nav nozīmes. Privātīpašnieks ar savu mantu var rīkoties un notaksēt tās vērtību pēc saviem ieskatiem. Ir saprotams, ka īpašnieki izmantos izdevību savus ieguldījumus atpelnīt. Klienta izvēle ir – piekrist īpašnieku nosacījumiem vai nepiekrist.

Dzīvokļu īpašnieki patiešām var sasaukt kopsapulci, ar 51% balsu nolemt, ka vēlas iekārtot mājā gāzes apkuri. Tad jāvelk jauns gāzes vads ar visiem no tā izrietošajiem tēriņiem. Ja pārējie dzīvokļu īpašnieki vēlas pieslēgties pie minētā esošā vada, ir vajadzīga, kā jau minēju, visu piecu īpašnieku piekrišana, jo tas ir šo personu kopīpašums. Taču, šķiet, ka šajā gadījumā izdevīgāk būtu vienoties ar esošajiem īpašniekiem, nevis visā pilnībā maksāt par vēl viena gāzes pievada ierīkošanu.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas