E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6556
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Bezdarbnieka tiesības un alimenti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2015
Gundars

Atsauksme uz pieteikuma reģ.nr.6546. Kādas tad ir bezdarbnieka  (dzīvo viens un nav nodibinājis citu ģimeni) tiesības (kuram ar tiesas lēmumu piešķirts pienākums nodrošināt bērnam uzturlīdzekļus), ja vienīgais ienākuma avots ir bezdarbnieka pabalsts (kas vid. valstī pirmos trīs mēnešus ir apm. 50% apmērā no iepriekš saņemtās vid. mēnešalgas /minimālās!!!/ neskaitot pēd. 2 mēn. un tad vēl mazāk un mazāk), no kura jānodrošina iztika u.c. sadzīves izdevumi? Vai tādā gadījumā nav jāvēršas tiesā ar lūgumu atcelt vai mainīt (kaut vai uz laiku, kamēr tiek atrasts legāls darbs) esošo spriedumu? Vai meklēt nelegālus ienākuma avotus (lai būtu godīgs pret bērnu un pildītu likumu), kas būtu tikai pienākums, bet ne bezdarbnieka tiesības!? Paldies.

A
atbild:
03. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta pirmā un otrā daļa paredz vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz māti un tēvu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Neviens normatīvais akts neparedz atvieglojumus vai iespēju uz laiku pārtraukt nodrošināt sava bērna pamatvajadzības un aprūpi, ja ir piemeklējušas finansiālas grūtības. Pienākums gādāt un rūpēties par savu bērnu ir absolūts vecāku pienākums arī sarežģītās dzīves situācijās. Turklāt Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic katram no vecākiem pienākumu nodrošināt savam bērnam vismaz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru  neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Līdz ar to, ja no Jums tiek piedzīti uzturlīdzekļi valstī noteiktajā minimālajā apmērā, tiesa prasību uz laiku pārtraukt vai samazināt uzturlīdzekļu apmēru, kas būtu mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, neapmierinās. Uzturlīdzekļu piedziņas lietās primāras ir bērnu intereses savlaicīgi saņemt uzturlīdzekļus.

Savukārt bezdarbnieka tiesības ir noteiktas  Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma IV nodaļas „Bezdarbnieka tiesības un pienākumi” 13.pantā. Atbilstoši likumā noteiktajam bezdarbniekam ir tiesības:

  1. piedalīties individuālajā darba meklēšanas plānā paredzētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos un saņemt Nodarbinātības valsts aģentūras pakalpojumus;
  2. saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja tāds ir piešķirts saskaņā ar likumu "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam";
  3. saņemt stipendiju profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas laikā un neformālās izglītības ieguves laikā;
  4. saņemt informāciju par brīvajām darba un ar tām saistītajām kvalifikācijas un citām prasībām;
  5. saņemt karjeras konsultācijas.

Šādos gadījumos, kad nav iespējas maksāt uzturlīdzekļus vispār vai tiek maksāta tikai daļa no spriedumā noteiktā uzturlīdzekļu apmēra, persona, kuras aprūpē ir bērns, tos ir tiesīga saņemt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Tādā gadījumā veidojas parāds valstij, kas uzturlīdzekļu parādniekam būs jāatmaksā.

Tādējādi, lai neizveidotos liels uzturlīdzekļu parāds, ko būs grūti atmaksāt, un godprātīgi izpildītu savu Civillikumā noteikto vecāka pienākumu, ir aktīvi jāmeklē darbs, kas turklāt ir arī Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14.panta pirmās daļas 1.punktā noteikts bezdarbnieka pienākums.   

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas