E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6547
Lasīšanai: 2 minūtes
2
10
2
10

Neizmantotais atvaļinājums jākompensē pilnā apmērā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2015
Laila

No 2015.gada 1.janvāra Darba likuma 149.pantā ir spēkā jauna norma, kas paredz, ka tad, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis, darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Ja atvaļinājums nav izmantots no 2010.gada, tad pēc „Latvijas Vēstnesī” esošajiem skaidrojumiem, izbeidzot darba attiecības 2015.gada 31.janvārī, darbiniekam ir jāsaņem atlīdzība par neizmantotajiem atvaļinājumiem par 5 periodiem. Ja grāmatvedis uz 31.12.2014. atvaļinājuma rezerves aprēķināja pēc tā brīža likuma normām, uz nākamo darba gadu pārceļot 2 nedēļas neizmantotā atvaļinājuma, tad pat šajā gadījumā, atbrīvojot darbinieku 31.01.2015., jādzēš iepriekš veiktais aprēķins un jāizmaksā darbiniekam kompensācija par visiem periodiem?

A
atbild:
25. februārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikvienam darbiniekam ir savs individuālais darba gads, kas ir saistīts ar datumu, kad tika noslēgts darba līgums. Arī atvaļinājums darbiniekam tiek piešķirts, balstoties nevis uz kalendāro gadu, bet gan uz individuālo darba gadu.

Tā kā jautājumā nav norādīts laiks, kad tika noslēgts darba līgums, sniegt precīzu skaidrojumu, par cik periodiem neizmantotais atvaļinājums jāapmaksā, sniegt nav iespējams.

Jebkurā gadījumā, izbeidzot darba attiecības 2015.gadā, Darba likuma 149.panta 5.daļa uzliek darba devējam pienākumu apmaksāt visu darba attiecībās neizmantoto atvaļinājuma laiku.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas