E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6546
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Arī bezdarbniekam ir pienākums uzturēt bērnu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2015
Gundars

Kāds būs bērna (7-18 gadi) uzturlīdzekļu apmērs 2015.gadā, ja tas vienam no bērna vecākiem ir bijis piespriests ar tiesas spriedumu (30% apmērā no valstī noteiktās min. mēneša algas), kas ticis līdz šim maksāts, bet tagad maksātājs ir kļuvis bezdarbnieks un saņems tikai bezdarbnieka pabalstu? Vai šajā gadījumā uz maksātāju pastāv kādi atvieglojumi?

A
atbild:
24. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz, ka katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums katram savam bērnam nodrošināt vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu.

Apstāklis, ka bērna tēvs ir bezdarbnieks, nevar ietekmēt nepilngadīga bērna tiesības saņemt uzturu. Turklāt atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai tiesas spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms visā valsts teritorijā, un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā.

2015.gadā valstī noteiktais minimālās algas apmērs ir 360 eiro. Attiecīgi bērnam no septiņu gadu vecuma ir jānodrošina uzturlīdzekļi ne mazāk kā 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas jeb 108 eiro mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas