E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6538
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Kamēr ir MUN statuss, nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2015
MUīpašnieks

Ja esmu darbību apturējuša mikrouzņēmuma īpašnieks un bijušais darbinieks, MU nodokļa maksātājs, saņēmu darba algu MU līdz 2014.gada jūnijam. No 1.jūlija esmu algota darba attiecībās citā uzņēmumā, par mani tiek maksātas visas sociālās iemaksas. Vai, pārtraucot darba attiecības šajā uzņemumā, man pienākas bezdarbnieka pabalsts, kā tas tiks aprēķināts? Paldies.

A
atbild:
04. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1.pantā noteikts, ka mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks. Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 2.punktu mikrouzņēmuma darbinieks ir darba ņēmējs. Mikrouzņēmuma īpašnieks tiek pielīdzināts darba ņēmējam, un viņam nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu neatkarīgi no tā, vai saimnieciskā darbība notiek vai ne.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu vai nu zaudē, vai arī no tā ir jāatsakās.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā atbildēs uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par mikrouzņēmumu nodokli skaidrots: ja persona ir kļuvusi par mikrouzņēmumu, tad tā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu zaudē ar nākamo taksācijas gadu (ar nākamā gada 1.janvāri) tad, ja ir pārsniegti Mikrouzņēmumu likumā noteiktie kritēriji vai persona pati to vēlas.

Lai šajā gadā nebūtu MUN maksātāja statusā, no tā bija jāatsakās līdz 2014.gada 15.decembrim, iesniedzot par to pieteikumu VID. Vairāk par to varat izlasīt VID informācijā  Līdz 2014.gada 15.decembrim var pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam vai atteikties no tā.

Ja no MUN statusa ar šo gadu esat atteicies, tad, darba attiecības pārtraucot, varēsiet saņemt bezdarbnieka pabalstu tad, ja tiks piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs būs ne mazāks par vienu gadu; būs veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Piešķiramo pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas sociālās iemaksas bezdarba gadījumam: 

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

Pabalstu piešķir:

no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot

50% no vidējās iemaksu algas

no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot

55% no vidējās iemaksu algas

no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot

60% no vidējās iemaksu algas

30 gadi un vairāk

65% no vidējās iemaksu algas

 Vidējo iemaksu algu aprēķina no iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. 

Apdrošināšanas iemaksu alga ir ienākumi, no kuriem saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu” tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas (maksāti nodokļi). 

Pabalsta apmēru, to piešķirot, aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. 

Atbilde par līdzīgu situāciju saistībā ar MUN statusu ir sniegta e-konsultācijā „Ja ir MUN statuss, vienlaikus nevar iegūt bezdarbnieka statusu un pabalstu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas