E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6532
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Iestādei savs pienākums ir jāizpilda un ir jāpieņem lēmums lietā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. februārī, 2015
Andris Jēkabsons

LAPK 270. p. ir noteikts lietas izskatīšanas termiņš 30 dienas, 276.p. ir noteikts lēmuma izsūtīšanas termiņš 5 dienas, 7.p. nosaka, ka lietvedība veicama, stingri ievērojot likumību. Vai Administratīvā komisija ir tiesīga neievērot šos likumā noteiktos procesuālos termiņus? Ja jā, tad kāpēc tie ir minēti likumā? Vai administratīvajai komisijai ir likumīgi norādīt, ka lēmumu var pārsūdzēt lēmuma izdevēja rajona tiesā, nevis pārkāpumu veikušās personas dzīvesvietas vai juridiskās adreses tiesas piekritības vietā, kā to paredz likums?

A
atbild:
26. februārī, 2015
Tieslietu ministrija
Laura Majevska, Administratīvā departamenta nodaļas vadītāja

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 270. un 276.pantā ir minēti procesuālie termiņi. Šie termiņi ir vērsti uz tiesiskās skaidrības nodrošināšanu un iestādes darbības regulēšanu. Iestādei savā darbā ir jāievēro normatīvo aktu prasības; tas izriet gan no LAPK 7.panta otrās daļas, gan arī no Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.panta pirmās daļas. Līdz ar to likumā noteiktie procesuālie termiņi iestādei ir saistoši.

Taču procesuāla termiņa neievērošana nevar būt par pamatu konkrētas darbības neveikšanai vispār. Proti, līdz ar termiņa notecējumu iestādes pienākumi nezūd. Gadījumā ja iestāde kādu apstākļu dēļ nav ievērojusi procesuālu termiņu, iestādei savs pienākums ir jāizpilda un ir jāpieņem lēmums lietā, jāpaziņo šis lēmums personai, kā arī jāizpilda citi normatīvajos aktos noteiktie pienākumi.

 Saskaņā ar LAPK 288.panta pirmo daļu administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, kā arī cietušais var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc deklarētās dzīvesvietas, juridiskā persona — pēc tās juridiskās adreses Latvijā. Ja personai nav deklarētās dzīvesvietas vai juridiskās personas adrese neatrodas Latvijā, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc administratīvā pārkāpuma izdarīšanas vietas. Tādējādi administratīvajai komisijai nav pamata lēmumā norādīt, ka lēmums ir pārsūdzams tiesā pēc administratīvā komisijas atrašanās vietas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas