E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6529
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Apbūves noteikumiem ir vietējā likuma spēks

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. februārī, 2015
Zane Bērziņa

Labdien, kur es varu vērsties par zemes vienības normas pārskatīšanu? Respektīvi, tagad pēc pilsētas domes saistošajiem noteikumiem noteikts, ka viena zemes vienība nevar būt mazāka par 800 m2, kaut gan pirms tam bija 600 m2, lielākai daļai kaimiņu ir 600 m2. Kādi normatīvie akti pieļauj izņēmumu gadījumus pilsētas saistošajos noteikumus, (jo 1215 m2, sadalot divās vienībās, ir tikpat lielas vienības kā lielai daļai kaimiņu privātmājām tajā pašā apbūves teritorijā), par atkāpēm no minimālā lieluma par zemes vienību? Paldies.

A
atbild:
26. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldībai, pieņemot lēmumus, obligāti jāievēro teritorijas plānojuma prasības, un pašvaldības apstiprinātiem saistošajiem noteikumiem ir vietējā likuma spēks. Tātad arī teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus nevar pārkāpt ne iedzīvotājs, ne pati vietējā vara.

Apstrīdēt tās lēmumu var tad, ja tas neatbilst saistošajiem noteikumiem. Administratīvā procesa likums nepiešķir tiesības privātpersonai administratīvajā tiesā pārsūdzēt pašvaldību saistošos noteikumus, tai skaitā arī vietējās pašvaldības teritorijas plānojumus un detālplānojumus. To var izdarīt tikai Satversmes tiesā, ja pirms tam ir secīgi izdarītas visas iebildumu procedūras. Termiņi un kārtība ir noteikta Teritorijas attīstības plānošanas likuma 27.pantā (Vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma un lokālplānojuma pārsūdzēšana).

Teritorijas plānojumu izstrādā ilgstošam periodam. Iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties tā apspriešanā un iesniegt priekšlikumus pirms apstiprināšanas.

Ministru kabineta Vispārīgo teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumu Nr.240, kas izdoti saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likumu, 3.daļā (Jaunu zemes vienību veidošana un robežu pārkārtošana) noteikts:

„10. Pašvaldība teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā var noteikt jaunveidojamo zemes vienību minimālo platību, kā arī pieļaujamās atkāpes no tās.

11. Prasības par zemes vienību minimālo platību nav attiecināmas, ja:

11.1. zemes vienība nepieciešama inženierbūvju vai publiskās infrastruktūras nodrošināšanai;

11.2. jaunā zemes vienība tiek veidota, apvienojot vairākas mazākas zemes vienības.

12. Ja nepieciešams sadalīt jau apbūvētu zemes vienību, pieļaujama atkāpe no teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā noteiktās zemes vienību minimālās platības, apbūves blīvuma un apbūves intensitātes, kā arī citām prasībām, ja tiek nodrošināta piekļūšana pie katras zemes vienības. Saskaņā ar šajā punktā minētajiem nosacījumiem izveidotās zemes vienības tālākā izman­tošana veicama atbilstoši teritorijas plānojumam vai lokālplānojumam.

13. Veidojot jaunas zemes vienības, nodrošina iespējas piekļūt tām no ceļa vai ielas.

14. Apvienojot vai sadalot zemes vienības, nedrīkst slēgt esošos pašvaldības ceļus, ielas, laukumus, piebrauktuves, izņemot gadījumus, ja tiek izstrādāts līdzvērtīgs alternatīvs risinājums.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas