E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6525
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darījuma veidu palīdzēs izvēlēties notārs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2015
Lauris

Sveiki, vēlos pajautāt, kāds ir izdevīgākais ceļš pārrakstīt māju ar zemi uz mana vārda, lai būtu iespēja ņemt kredītu un renovēt īpašumu. Mājai un zemei ir divas īpašnieces, mana tēvamāte, kura īpašumu ieguva mantojuma ceļā, un uz mana tēvamātes māsas vārda, kura īpašumu ieguva testamenta ceļā. Abas īpašuma īpašnieces ir ar mieru pārrakstīt uz mana vārda. Tikko tika nokārtota mājas inventarizācijas lieta. Kāds būtu ātrākais un izdevīgākais ceļš, lai šo īpašumu pārrakstītu uz sava vārda? Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
24. februārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jums kopā ar abām īpašniecēm, ņemot līdzi dokumentus, ir jādodas pie notāra uz konsultāciju. Notārs ir darījuma vidutājs un ir ieinteresēts, lai Jūsu darījums būtu likumīgs un pusēm izdevīgs. Tādēļ notārs izskaidros Jums un abām īpašniecēm pušu tiesības, kā arī paskaidros katra no iespējamiem darījumiem nianses un paredzamās izmaksas.

Ir iespējami vairāki darījuma veidi un jāizvēlas tas, kas atbilst pēc satura.

Ja nekustamais īpašums tiks saņemts par to, ka  Jūs abas īpašnieces līdz mūža galam uzturēsiet– tas būs uztura līgums.

Ja  īpašums tiek atdots bez jebkādiem nosacījumiem – tas būs dāvinājuma līgums, ko varēs apstrīdēt neatraidāmie mantinieki.

Ja par īpašumu tiks samaksāts, tas būs pirkuma līgums, un šāda darījuma apstrīdēšana būs apgrūtināta, jo par īpašumu būs saņemta pirkuma maksa. Tas nozīmē, ka īpašnieces var savu gribu realizēt, noslēdzot ar Jums pirkuma-pārdevuma līgumu. Tas var būt gan privāts dokuments, gan notariāls akts.

Īpašumu no abām īpašniecēm pērkot, atsavinātāju mantiskais stāvoklis būtiski nemainās, jo, pārdodot īpašumu, tiek saņemta nauda, kuru arī var mantot mantinieki, ja tā nav iztērēta. Praksē ir gadījumi, kad īpašums tiek formāli pārdots (nopirkts par simbolisku samaksu 100 eiro) vai citādi atsavināts (lai apietu vienu vai vairākus neatraidāmos mantiniekus), bet faktiski notiek dāvinājums. Šādos gadījumos neatraidāmie mantinieki tiesā var pierādīt, ka noticis dāvinājums, un izprasīt savu neatņemamo daļu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas