E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6521
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Kad darba aizsardzības koordinatoram nepieciešams būvprakses sertifikāts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2015
Ineta

Labdien. Vai darba aizsardzības koordinators projekta izpildes posmā var būt persona, kas ieguvusi otrā līmeņa augstāko izglītību darba aizsardzībā, bet nav būvprakses sertifikāta? Paldies par atbildi!

A
atbild:
26. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumos Nr.749 „Apmācības kārtība darba aizsardzības jautājumos” ir paredzēta darba aizsardzības koordinatoru apmācība. Šādiem speciālistiem ir jābūt būvniecībā, kad būvobjektā ir vairāki uzņēmēji, lai koordinētu viņu savstarpējo darbību no darba aizsardzības viedokļa un neveidotos situācijas, kad darbi tiek veikti savstarpēji nekoordinēti. Lai būvobjektos būtu darba aizsardzības koordinatori, ir atbildīgs pasūtītājs.

Noteikumu 7.punkts paredz: „7. Uzticības personas un darba aizsardzības koordinatori nepieciešamās zināšanas darba aizsardzības jautājumos iegūst vienā no šādiem veidiem:

7.1. apgūstot darba aizsardzības pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmas teorijas sadaļu;

7.2. apgūstot pašvaldības licencētu apmācības programmu, kura izstrādāta atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātā pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmas parauga teorijas sadaļai.

7.1 Pēc šo noteikumu 7.punktā minēto zināšanu ieguves izglītības iestāde izsniedz apliecību par apmācības programmas apguvi darba aizsardzības jautājumos (1.pielikums).”

Savukārt prasības koordinatoru darbībai ir iekļautas specifiskos Ministru kabineta noteikumos Nr.92 „Darba aizsardzības prasības, veicot būvdarbus”.

Noteikumu 8.punkts nosaka: „Darba aizsardzības koordinators projekta izpildes posmā ir fiziska vai juridiska persona, kurai pasūtītājs vai projekta vadītājs ir uzticējis šo noteikumu 16.punktā minēto pienākumu veikšanu projekta izpildes posmā (turpmāk - projekta izpildes koordinators). Ja projekta izpildes koordinators ir juridiska persona, tā nodrošina, ka projekta izpildes koordinatora funkciju īsteno fiziska persona, kas atbilst šo noteikumu 8.1 punktā minētajām prasībām.

8.Par projekta izpildes koordinatoru tiesīga būt persona, kas:

8.1. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir saņēmusi būvprakses sertifikātu būvdarbu vadīšanas un būvuzraudzības jomā un atbilst vismaz vienai no šādām prasībām:

8.1.1. apguvusi pamatlīmeņa zināšanas darba aizsardzībā (teorijas sadaļu) un specializētās darba aizsardzības zināšanas būvniecībā;

8.1.2. ieguvusi pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību darba aizsardzības jomā;

8.2. ieguvusi otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību darba aizsardzības jomā.”

Tātad - darba aizsardzības koordinatoram, kas ir fiziskā persona, projekta izpildes posmā ir nepieciešams būvprakses sertifikāts. Jo koordinatoriem izvirzītās prasības var tikt attiecinātas vienīgi uz fiziskām personām (juridiska persona nevar iegūt izglītību). 

Taču, ja ir iegūta otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība darba aizsardzības jomā, būvprakses sertifikāts nav nepieciešams (noteikumu 8.1 2.punkts).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas