E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6515
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesā var vērsties gada laikā kopš lēmuma saņemšanas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2015
Vitolds

Papildinājums pieteikumam Nr. 6514. Dzīvokļa īpašuma likuma 16.pants. Dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence (4) Tiesa, pamatojoties uz dzīvokļa īpašnieka pieteikumu, var atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar šā likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas. Man nav skaidra jēdziena par termiņiem (termiņu), pēc kura jau nevar padot tiesā. Piemērs iz dzīves (runa būs par siltumenerģiju). Es uzzināju no saņemtās ierakstītās vēstules 2014.gada 15.oktobrī par jūlijā notikušo dzīvokļu īpašnieku kopsapulci (es biju izbraucis ārpus Latvijas no aprīļa līdz septembrim), ka trijiem dzīvokļiem būs jāmaksā par dvieļu žāvētāju izlietoto siltumenerģiju 30% no izmantotā karstā ūdens sagatavošanai. 2014.gada 26.novembrī es saņēmu vēstuli no “siltumtīkliem”, ka kopsapulces lēmums netiek piemērots, bet ir izskatīšanas stadijā. 2015.gada 12.februārī es saņēmu rēķinu samaksai par janvāra mēnesi, kurā ieraudzīju fantastiskas summas. Par vienu dvieļu žāvētāju bija jāmaksā EUR 31,74, bet par trijām apkures baterijām EUR 27,37. 2015.gada 18.februārī es saņēmu vēstuli no “siltumtīkliem” par to, ka kopsapulces lēmums stājās spēkā. Paldies par atsaucību. P.S. Kopsapulcē pieņemtais lēmums ir mūsu mājas dzīvokļa īpašnieces fantāzijas, bet ne sertificētu speciālistu pamatots aprēķins. Pie tam iestāstīts daļai īpašnieku, ka maksa būs EUR 7-10 par dvieļu žāvētāju.

A
atbild:
27. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jūsu minētie izcenojumi maksai par dvieļu žāvētāju un siltuma piegādi patiešām izskatās īstenībai neatbilstoši un nesamērīgi. Acīmredzot patiešām nav citas izejas, kā likt lietā Dzīvokļu īpašuma likuma 16.panta ceturto daļu „(4) Tiesa, pamatojoties uz dzīvokļa īpašnieka pieteikumu, var atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar šā likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.”

Visticamāk, ka neesat vienīgais, kam šāds rēķins piesūtīts. Tad kopīgi ar pārējiem neapmierinātajiem dzīvokļu īpašniekiem varat vērsties ar pieteikumu tiesā. Lai to kvalitatīvi sagatavotu, ieteicama jurista konsultācija.

Par termiņiem. Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš situāciju komentē šādi: „Likumā ir gana skaidri pateikts – prasību tiesā var celt trīs mēnešu laikā, kopš dzīvokļa īpašnieks ir uzzinājis par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.  Ja sapulce ir notikusi un lēmums pieņemts 2014.gada 15.oktobrī, tad sapulces lēmumu var pārsūdzēt līdz 2015.gada 15.oktobrim. Datumu, kad uzzināts par lēmumu, apliecina pasta zīmogs uz ierakstītās vēstules.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas