E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6501
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Biedru kopsapulcē var balsot tikai klātesošie

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2015
Biedriba LS

2015.gada janvārī Reģistra valsts notārs pieņēma lēmumu atlikt ieraksta izdarīšanu biedrību un nodibinājumu reģistrā par izmaiņām Biedrībā, kas pamatotas ar Biedrības biedru sapulces lēmumu. Kā viens no atlikšanas iemesliem ir norādīts, ka Biedrību un nodibinājumu likums nosaka, ka biedrības biedri var balsot biedrības biedru sapulcē, ja tajā piedalās klātesot. Nav pieļaujama situācija, ka kāds biedrs varētu kopsapulces laikā reģistrēt un balsot par kopsapulces darba kārtības jautājumiem rakstiski ar e–parakstu attālināti, pašam klāt neesot biedrības biedru sapulcē.  Ja likumā nav konkrēta panta, tiesa pieņem lēmumu ar saviem viedokļiem .. Biedrību un nodibinājumu likuma 37.panta pirmā daļa paredz, ka biedru sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no biedriem, ja statūtos nav noteikts citādi. Atbilstoši minētā likuma 37.panta četri prim daļas 6.punktam biedru sapulces protokolā ir norādāms klātesošo biedru skaits. Savukārt Biedrību un nodibinājumu likuma 38.panta pirmajā daļā noteikts, ka biedru sapulces lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem biedriem, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits. No minētajās tiesību normās ietvertā regulējuma secināms, ka biedru sapulces notiek biedriem klātesot sapulces norises vietā. Par minēto liecina tiesību normā lietotie vārdi „klātesošo”, „klātesošajiem”. Attiecīgi biedriem sava griba ir jāpauž, balsojot klātienē, biedru sapulces norises vietā. Ja biedrs nevar ierasties uz sapulci, tad vienīgā Biedrību un nodibinājumu likumā paredzētā iespēja, kā paust savu gribu biedru sapulcē, ir pilnvarot citu personu. Lūdzam: 1)vai Biedrības biedram ir tiesības piedalīties biedru kopsapulcē attālināti (skype) un balsot Biedrības biedru kopsapulcēs, izmantojot elektronisko parakstu? 2)vai biedru pilnvara citai personai jāapstiprina valsts notāram? Paldies.

A
atbild:
27. februārī, 2015

Vēršoties Uzņēmu reģistrā ar jautājumiem, vai biedrības biedram ir tiesības piedalīties biedru kopsapulcē attālināti, piemēram, caur Skype, un kopsapulcē balsot, izmantojot elektronisko parakstu, vai biedra izsniegtajai pilnvarai jābūt notariāli apstiprinātai, saņēmām sekojošu atbildi.

Uzņēmumu reģistrs skaidro: „Biedrību un nodibinājumu likuma 37.panta pirmā daļa paredz, ka biedru sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no biedriem, ja statūtos nav noteikts citādi. Atbilstoši minētā likuma 37.panta četri prim daļas 6.punktam biedru sapulces protokolā ir norādāms klātesošo biedru skaits.

Savukārt Biedrību un nodibinājumu likuma 38.panta pirmā daļa nosaka, ka biedru sapulces lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem biedriem, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits. No minētajās tiesību normās ietvertā regulējuma secināms, ka biedru sapulces notiek biedriem klātesot sapulces norises vietā. Par minēto liecina tiesību normā lietotie vārdi „klātesošo”, „klātesošajiem”. Attiecīgi biedriem sava griba ir jāpauž, balsojot klātienē, biedru sapulces norises vietā.

Ja biedrs nevar ierasties uz sapulci, tad vienīgā Biedrību un nodibinājumu likumā paredzētā iespēja, kā paust savu gribu biedru sapulcē, ir pilnvarot citu personu. Proti, Biedrību un nodibinājumu likuma 34.panta otrajā daļā noteikts, ka biedrs var piedalīties biedru sapulcē arī ar pārstāvja starpniecību, ja biedrības statūtos nav noteikts citādi. Līdz ar to vienīgā iespēja nodot savu balsi sapulcē ir ar pārstāvju starpniecību.

No minētā secināms, ka Biedrību un nodibinājumu likums paredz divus variantus, kā biedram balsot biedru sapulcēs – klātesot sapulces norises vietā pašam vai pilnvarotajam pārstāvim. Attiecīgi nav pamata uzskatīt, ka ir pieļaujams, ka biedrs var atrasties un balsot ārpus sapulces norises vietas. To, kādā formā tiek noformēta pilnvara, biedrība var noteikt pati, norādot to statūtos.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas