E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6449
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kurā datumā jāmaksā uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2015
martins

Labdien! Situācija sekojoša. Pie laulības šķiršanas tika parakstīta vienošanās par uzturlīdzekļiem, saskarsmi ar bērnu, mantu. Sadaļa par uzturlīdzekļiem tika pildīta, līdz prasītājs cēla prasību tiesā par uzturlīdzekļu palielināšanu. Tiesa lēma, ka uzturlīdzekļi ir maksājami mazliet lielākā apmērā. Spriedums ir stājies spēkā. Tik tālu viss ir skaidrs. Noprotu, ka tiesas spriedumam ir, ja tā var teikt – lielāks spēks, proti, stājas spēkā tiesas spriedums par uzturlīdzekļu apmēru un abas puses vadās no šī sprieduma, bet vienošanās (sadaļa par uzturlīdzekļiem) zaudē spēku. Jautājums - vienošanās (sadaļa par uzturlīdzekļiem) zaudē spēku pilnīgi / daļēji? Tiesas spriedumā nav īsti pateikts, ka ar jauno spriedumu tiek atcelta / anulēta vienošanās (sadaļa par uzturlīdzekļiem). Pēc kura dokumenta var vadīties, piemēram, lai korekti, precīzi saprastu datumu, kad/ līdz kuram datumam ir jāveic uzturlīdzekļa maksājums? Vai var gadīties, ka daļu no jautājuma atrunā tiesas spriedums, bet citu jautājuma aspektu – vienošanās? Kurš likuma punkts izskaidro šo momentu?

A
atbild:
05. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijas Republikas Civilprocesa likuma 178. panta trešā daļa nosaka: „Zemesgrāmatu, notariālo un citu likumā noteiktā kārtībā apliecināto aktu patiesīgumu nevar apšaubīt. Tos var apstrīdēt, ceļot atsevišķu prasību.”  Tas nozīmē, ka notariālā kārtībā taisītiem dokumentiem ir augstāks pierādījuma  spēks nekā citiem dokumentiem. Savukārt  atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai tiesas spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms.

Normatīvajos aktos nav noteikts konkrēts datums, līdz kuram jāsamaksā uzturlīdzekļi bērna uzturam, vien noteikts, ka pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus ir katru mēnesi (Ministru kabineta noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punkts).

Tas nozīmē – ja tiesas spriedumā nav noteikts, līdz kuram datumam ir jāveic uzturlīdzekļu maksājums, spriedums netiks pārkāpts, ja maksājumu veiksiet mēneša pēdējā dienā. Galvenais, lai uzturlīdzekļi tiktu nodrošināti katru mēnesi. Tomēr ir tikai normāli, ja vecāki savā starpā vienojas, līdz kuram datumam nauda bērna uzturam tiks pārskaitīta, lai vecāks var plānot savus ikmēneša izdevumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas