E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6433
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Jāvēršas savas vai tēva dzīvesvietas tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2015
gundega

Sveiki, jau piekto gadu esmu ārzemēs, viena audzinu un rūpējos par diviem bērniem, vīrs atsakās maksāt alimentus, nekādus ekstra pabalstus nesaņemu, jo strādāju pilnu darba slodzi. Mani bērni jau ir 13 un 10 gadīgi, bērnu tēvs mūs nav atbalstījis absolūti nemaz, toties gribu vērsties pēc palīdzības. Kāds process man, ārzemēs strādājošai un dzīvojošai, ir jāveic, lai nokārtotu šīs finansiālās netaisnības, jo atbildība ir jāuzņemas abiem neatkarīgi no situācijas. Bērni dzimuši Latvijā, pati nostrādāju 7 gadus pilna darba slodze Latvijā. Paldies.

A
atbild:
05. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 179.panta otrai daļai pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tas attiecināms arī uz situāciju, ja viens no vecākiem un bērns dzīvo citā valstī, un to noteic arī  virkne starptautisku normatīvo aktu.

No situācijas apraksta saprotams, ka līdz šim uzturlīdzekļus neesat prasījusi un līdz ar to Jūsu rīcībā nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu. Tas nozīmē, ka Jums ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Jūsu ziņā ir izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – Latvijā vai Jūsu dzīvesvietas valstī. Abos gadījumos pēc tiesas sprieduma pieņemšanas ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde valstī, kurā dzīvo bērna tēvs.

Plašāk par apsvērumiem, kas jāņem vērā, pieņemot lēmumu, kurā valstī uzsākt tiesvedību, izklāstīts LV portāla skaidrojumā  „Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?”.

Tā kā neesat norādījusi, kurā valstī dzīvojat, nav zināms, atbilstoši kuram starptautiskam normatīvam aktam varētu tikt īstenota sprieduma izpilde, un no tā arī atkarīga Jūsu turpmākā rīcība. Piemēram, ja dzīvojat kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, šim nolūkam  ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula).

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu  uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Par atbildīgajām iestādēm citās ES dalībvalstīs iespējams uzzināt Eiropas tiesu tīkla civillietās un komerclietās interneta vietnes sadaļā  “Uzturlīdzekļu prasības”. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas