E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6424
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1
1
1

Policija nedrīkst nereaģēt uz cilvēka veselības stāvokli

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2015
Andrejs

Labdien! Man tāds jautājums. Vai no cilvēktiesību viedokļa ir pieļaujama situācija, ka persona tiek nopratināta (vai pieņemts paskaidrojums) stiprā alkohola reibuma stāvoklī (ap 3 promilēm) un vēlāk policija un tiesa izmanto šos paskaidrojumus kā pierādījumu lietā? Iespējams, varētu norādīt kaut kādu LR tiesas vai Cilvēktiesību tiesas praksi, ka tas nav pieļaujams! Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2015
Domnīca "Providus"
Ilona Kronberga, vecākā pētniece, krimināltiesību eksperte

1. Ja esat slims, ievainots vai smagā alkohola vai narkotisko vielu reibumā, Jums ir tiesības saņemt ārsta palīdzību. Jums jāpasaka policijai, ka Jums nepieciešams ārsts vai kādas īpašas zāles. (Avotu skat. šeit)

2. Kriminālprocesa likuma (KPL) 130.panta „Pierādījumu pieļaujamība” otrajā daļā ir noteikts:  nav pieļaujami tādi pierādījumi, kas iegūti, pārkāpjot kriminālprocesa principus. Bet kriminālprocesa princips ir, piemēram, tiesības uz aizstāvību (KPL 20.pants) un tiesības uz sadarbību (KPL 21.pants). Cilvēks, kurš sava veselības stāvokļa (t.sk. atrodoties vielu reibumā) dēļ nevar pieņemt lēmumus saskaņā ar kriminālprocesa principiem, nevar adekvāti piedalīties nopratināšanā. Par pierādījumiem kriminālprocesā nevar būt ziņas par faktiem, kas iegūtas pretrunā ar KPL nosacījumiem, tai skaitā principiem (KPL 127.pants).

3. Pratināšanas kārtību nosaka KPL 147.pants, kurā paredzēta virkne apzināti veicamu darbību, kuras nevar veikt persona alkohola vai citu apreibinošo vielu reibumā: piemēram, nevar izskaidrot pratināmajam kriminālprocesā paredzētās tiesības, kā arī pratināmais alkohola reibumā nevar tās īstenot, apzināti pieņemot lēmumus savās interesēs, vai arī lemt par aizstāvja pieaicināšanu. Šādus pierādījumus tiesa var atzīt par neatbilstošiem, šādā gadījumā apsūdzībai nav pamata (KPL 150.pants „Personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību, pratināšana”).

4. Ministru kabineta noteikumi Nr.394 „Alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtība” paredz kārtību, kādā tiesību aizsardzības iestādēm ir jāpārbauda, vai persona nav lietojusi alkoholu vai citas apreibinošas vielas.

Atbildē ir pievienots arī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums, ka policija nedrīkst nereaģēt uz to, ka personai ir veselības traucējumi vai tā atrodas atkarību izraisošo vielu reibumā. (Skat. šeit).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas