E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6403
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Strīds par ceļa servitūtu risināms tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2015
Ina Kārklina

Labdien! Rakstu sakarā ar to, ka mans kaimiņš aizbarikādēja manu servitūta ceļu. Ceļa servitūts ir ierakstīts manā zemesgrāmatā kā apgrūtinājums. Kaimiņa zemesgrāmatā nav ierakstīts ceļa servitūts. Pēc robežu plāna akta zemes robeža starp manu zemi un kaimiņa zemi iet pa ceļa vidu. Pagasta zemes komisija 1995.gadā pieņēma lēmumu, piešķirot zemi par samaksu, noteica ceļa servitūtu. Mans kaimiņš ierakstīja savu īpašumu gadu iepriekš zemesgrāmatā bez servitūta ceļa. Vai man ir tiesības lietot ceļu, ja tas ir manā zemesgrāmatā ierakstīts? Mans kaimiņš pašlaik neļauj lietot ceļu, uzvedas ļoti agresīvi, ir uzstādījis barjeras, novietojis traktorus. Uzrakstīju sūdzību policijā, bet policija neko nedara. Kaimiņam ir draudzīgas attiecības ar policijas priekšnieku. Pats policists ieteica aizbarikādēt ceļu. Dzirdēju to policijas iecirknī, kad policijas priekšnieks runāja ar manu kaimiņu. Biju tajā momentā koridorā.

A
atbild:
25. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Protams, spriežot pēc Jūsu aprakstītās situācijas par ceļa robežām, Jums ir tiesības lietot ceļu, un ceļa servitūtam jābūt fiksētam arī kaimiņa zemesgrāmatā. Ceļa servitūts noteikts jau ar pagasta zemes komisijas lēmumu, un īstenībā nekāda vienošanās un līguma slēgšana par servitūta dibināšanu un reģistrēšanu zemesgrāmatā vairs nebūtu vajadzīga.

Taču izskatās, ka situācija ir saasinājusies tiktāl, ka nekādas sarunas par ceļa lietošanu un servitūta ierakstīšanu arī kaimiņa zemesgrāmatā nebūs iespējama. Jums ar visiem dokumentiem jāvēršas pie jurista, kas specializējies šādos jautājumos un tālāk – tiesā, lai panāktu taisnīgu spriedumu par ceļa servitūta izmantošanu. Tad kaimiņam būs jānovāc šķēršļi un jāļauj Jums izmantot likumā noteiktās ceļa servitūta tiesības. Visi strīdi saistībā ar ceļa servitūta nodibināšanu un izmantošanu ir risināmi tiesas ceļā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas