E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6339
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par maznodrošinātā ienākuma līmeni jāinteresējas savā pašvaldībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2015
Deniss

Labdien! Jūrmalas domes 2009.gada 26.februāra noteikumu "Kārtība, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par maznodrošinātu Jūrmalas pilsētā" 3.1.punktā noteikts: "3.1. Ģimene (persona) atzīstama par maznodrošinātu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 178 euro ...". Kā redzams, tad kopš 2009.gada summa nemainās, kaut gan inflācija šajos gados pārsniedza 12%, un tai vajadzētu būt vismaz 200 euro. Rīgā noteikts - 320 euro. Jautājums: kāpēc Jūrmalas dome negroza summu, ar kuru var saņemt maznodrošinātās personas statusu? Pie kā vajadzētu vērsties, lai novērstu netaisnīgu attieksmi? Paldies par sniegtu atbildi.

A
atbild:
04. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat Jūrmalas iedzīvotājs, tad ar šo jautājumu varat griezties pašvaldībā un ievēlētajiem deputātiem ierosināt pārskatīt maznodrošinātā iedzīvotāja statusam noteikto ienākuma slieksni.

Visā valstī vienāds ir tikai trūcīgā statusa ienākuma minimums - ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr.299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu. 

Maznodrošinātā statusam pašvaldībām ļauts un tās arī nosaka katra savu ienākumu līmeni. Pašvaldībās ir arī daudzi citi atvieglojumi dažādām sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām – cilvēkiem ar invaliditāti, vientuļiem pensionāriem, ģimenēm, kurās ir bērns invalīds, daudzbērnu ģimenēm. 

Ne trūcīgā, ne maznodrošinātā statuss nav piesaistīts minimālajai algai. Minimālā alga tiek paaugstināta, lai kaut cik palīdzētu strādājošiem cilvēkiem, kuriem no šīs algas ir jāuztur ne tikai sevi, bet arī bērni un citi apgādājamie. 

Sociālā palīdzība, uz ko dod tiesības arī maznodrošinātā statuss, ir domāta cilvēku visnepieciešamāko vajadzību nodrošināšanai. Darbspējīgiem cilvēkiem ir jāstrādā un par sevi arī pašiem jāgādā. Savukārt cilvēkiem, kuri to objektīvi nevar, piemēram, invalīdi, saņem arī valsts maksājumus – invaliditātes pensijas, sociālā nodrošinājuma pabalstus, nodokļa atlaides, transporta kompensācijas. 

Jā, Jūsu pieminētajā piemērā – Rīgā – ir noteikts diezgan augsts ienākuma līmenis, kuru nesasniedzot cilvēkam vai ģimenei ir maznodrošinātā statuss. Taču arī Rīga šogad nepaaugstināja šo ienākumu līmeni, neraugoties uz to, ka valstī ar šo gadu ir noteikta augstāka minimālā alga. 

Latvijā ir arī desmitiem pašvaldību, kurā maznodrošinātā statuss tiek noteikts, ja ir ievērojami zemāks ienākumu līmenis nekā Jūrmalā. Un ir pašvaldības, kurās tiek noteikts tikai trūcīgā statuss.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas