E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6323
Lasīšanai: 6 minūtes
1
2
1
2

Par atvaļinājuma iespējām tētim, ja slimības dēļ mamma nevar kopt zīdaini

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2015
Valters

Kā labāk rīkoties? Zīdainis 4 mēneši. Sieva pirms nedēļas nejauši salauza roku. Pilnvērtīgi kopt bērnu nevar, man vīram maiņu darbs, gan dienas, gan naktis. Vienu nedēļu nomocījām, kad bērna omes pieskata, apkopj mazo. Tagat sapratām, ka vēl divus mēnešus nevarēsim šādi, un domāju ņemt slimības lapu uz mēnesi, nestādos priekšā, kā tas notiek un, vai ņemot slimības lapu par zīdaini, es nezaudēšu daļu naudas, salīdzinot ar ikmēneša algu?

A
atbild:
10. februārī, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" (turpmāk - Likums) 11.pantu slimības pabalstu piešķir, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais zaudē ienākumus šādu iemeslu dēļ:

1) sakarā ar slimību vai traumu;

2) ir nepieciešamība saņemt ārstnieciska vai profilaktiska rakstura medicīnisko palīdzību;

3) ir nepieciešama izolācija sakarā ar karantīnu;

4) ir nepieciešama ārstēšanās ārstniecības iestādē atveseļošanās periodā pēc slimības vai traumas, darbspēju atjaunošanai;

5) līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanas dēļ;

6) protezēšana vai ortozēšana stacionārā.

Tātad tikai gadījumā, ja pašai sociāli apdrošinātajai personai ir iestājusies pārejoša darba nespēja vai arī ir saslimis tās bērns, ārsts izsniedz darba nespējas lapu, uz kuru pamatojoties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir slimības pabalstu, kura apmērs tiek noteikts 80% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Slimības pabalstu pašas apdrošinātās personas saslimšanas gadījumā piešķir no 11.darba nespējas dienas, savukārt par slima bērna kopšanu - no darba nespējas 1.dienas līdz 14.dienai, ja bērns tiek kopts mājās, vai līdz 21.dienai, ja ārstēšanās ir bijusi arī stacionārā.

Tādējādi bērna mātes veselības stāvokļa dēļ darba nespējas lapa Jums nevar tikt izsniegta un nevar tikt piešķirts arī slimības pabalsts.

Minētais likums paredz bērna tēvam piešķirt maternitātes pabalstu (aizvietot algotā darbā gūstamos ienākumus, kas šajā periodā tiek zaudēti) gadījumā, kad  periodā līdz pēcdzemdību 42.dienai māte pati nevar kopt bērnu sakarā ar slimību, traumu vai citu ar veselības stāvokli saistītu iemeslu dēļ. Ņemot vērā, ka bērns ir jau 4 mēnešu vecs, tad Jums vairs nerodas tiesības uz maternitātes pabalstu.

Savukārt paternitātes pabalstu bērna tēvam piešķir sakarā ar darba devēja piešķirto atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Paternitātes pabalstu piešķir par 10 kalendārajā dienām, ja atvaļinājums bērna tēvam piešķirts līdz bērna 2 mēnešu vecumam. Iespējams, ka šo atvaļinājumu Jūs jau esat izmantojis. Tomēr, ja neesat izmantojis, tad tiesības uz paternitātes pabalstu vairs nebūs nosakāmas, ja atvaļinājums nav piešķirts līdz bērna 2 mēnešu vecuma sasniegšanai.

Darba likums paredz dažāda atvaļinājuma piešķiršanu darba ņēmējam. Par atvaļinājuma piešķiršanu ir jāvienojas ar darba devēju, ja izveidojušās situācijas dēļ Jūs nevarat ierasties darbā.

Vēl viens atvaļinājuma veids, kas tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem pabalsta veidā,  ir atrašanās bērna kopšanas atvaļinājumā, ja tiek kopts bērns vecumā līdz 1 vai līdz 1,5 gadam.

Tādā gadījumā vecākam ir tiesības saņemt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Šos pabalstu var pieprasīt un saņemt viens no vecākiem – vai nu māmiņa, vai tētis.

Ja vecāku pabalsts un bērna kopšanas pabalsts vai tikai bērna kopšanas pabalsts (ja māmiņa nav sociāli apdrošināta) ir jau piešķirts bērna mātei, tad Jums uz tiem būs tiesības tikai ar nosacījumu, ja māte atteiksies no piešķirtajiem pabalstiem.

Gadījumā ja ģimenē tiks pieņemts lēmums par pabalstu saņēmēju maiņu, tad jāievēro, ka Jums nebūs tiesības mainīt jau iepriekš izvēlēto vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu (ja bērna mātei šis pabalsts ir bijis piešķirts un viņa bija izdarījusi izvēli par tā saņemšanas ilgumu - līdz bērna 1 gada vecumam vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam). Vecāku pabalsta aprēķinam tiks ņemta vērā Jūsu vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, bet pabalsta apmērs tiks noteikts, ņemot vērā iepriekšējā saņēmēja veikto izvēli par pabalsta saņemšanas ilgumu - attiecīgi 60% (līdz bērna 1 gada vecumam) vai 43,75% (līdz bērna 1,5 gadu vecumam) apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Vecāku pabalstu ir tiesības saņemt arī strādājot. Tādā gadījumā tas tiek izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tāpat vienlaikus ar vecāku pabalstu tiks piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas