E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6321
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Laulības šķiršana, atrodoties ārvalstīs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2015
Kristine

Labdien. Es dzīvoju pastāvīgi Anglijā kopā ar dēlu un jauno draugu. Bet es vēlētos šķirties no vīra. Kā es varu iesniegt papīrus tiesā, atrodoties Anglijā? Mēs kopā nedzīvojam jau kā gadu, bet precējušies esam 7 gadus. Un es tagad esmu stāvoklī no drauga. Vai tas var traucēt tiesas procesam?

A
atbild:
05. februārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ir divi veidi, kā šķirt laulību – tiesā vai pie notāra. 

Pie notāra laulību šķir, ja tas ir abu laulāto kopīgs lēmums un abas puses tam piekrīt, nav domstarpību par kopīgās mantas sadali un nepilngadīgā bērna aizbildniecību. Zvērināts notārs laulības šķiršanas lietu uzsāk, pamatojoties uz abu laulāto kopīgu notariāli apliecinātu iesniegumu. Tas nozīmē, ka abām pusēm pie notāra jāierodas vienlaikus, klāt jābūt Jūsu vīram, Jums pašai vai arī Jūsu pilnvarotai personai. Plašāku skaidrojumu lasiet rakstā „Kā izšķirt laulību pie notāra”

Laulību šķir tiesa, ja starp laulātajiem pastāv strīds par kopīgas mantas sadali, nepilngadīga bērna aizbildniecību un ja viens no laulātajiem šķirties nepiekrīt. Tā puse, kura iesniedz prasību laulības šķiršanai, skaitās prasītājs, otra puse – atbildētājs.

Pirms dokumentu iesniegšanas tiesā jāsamaksā valsts nodeva 142,29 eiro apmērā, kā tas noteikts Civilprocesa likuma 39.pantā. Pēc nodevas samaksāšanas tiesā jāiesniedz laulības šķiršanas prasības pieteikums, kuru var sūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli. Prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi par valsts nodevas samaksu un citu tiesas izdevumu nomaksu.

Līdz ar prasības pieteikumu un rēķinu par valsts nodevas apmaksāšanu pusei, kas vēlas šķirties (prasītājam), ir jāiesniedz dokumenti, kas pamato, kādēļ laulība jāšķir. Prasītājam tiesā būs jāiesniedz arī laulības apliecības oriģināls un, ja laulībā dzimuši bērni, tad bērnu dzimšanas apliecības, uzrādot oriģinālus. Tāpat ir svarīgi tiesā iesniegt dokumentus, kas var būt būtiski šķiršanās procesā, piemēram, laulības laikā iegūtā īpašuma tiesību apliecinoši dokumenti, izziņa no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras par personas ienākumiem, kvīts par advokāta pakalpojumu saņemšanu.

Tāpat laulības šķiršanas pieteikumā jānorāda, no kura laika puses dzīvo šķirti, vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai, vai puses ir vienojušās par laulības laikā gūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus. Plašāku skaidrojumu par laulības šķiršanu tiesā lasiet rakstā „Laulības šķiršana tiesā”

Ja laulības šķiršanas procesā Jums pašai nav iespēja piedalīties klātienē, jāpiešķir speciāla pilnvara personai, kas pārstāvēs Jūsu intereses un parakstīs Jūsu vietā dokumentus. Pilnvaru varat piešķirt, piemēram, savai mātei vai māsai.

Jums ir jādodas uz attiecīgās valsts, kurā dzīvojat, Latvijas vēstniecību un jālūdz sagatavot speciālā pilnvara, kurā norādīts, ka tā paredzēta laulības šķiršanai

Faktam, ka Jūsu gaidāmā bērna tēvs nav Jūsu vīrs, nevajadzētu kavēt šķiršanās procesu. Tomēr jāņem vērā cits apstāklis. 

Civillikuma 146.panta otrā daļa paredz – par bērna tēvu, kurš piedzimis sievietei ne vēlāk kā 306.dienā pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Taču paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta Civillikuma 155.panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā, proti, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Ja tas netiek izdarīts, paternitātes pieņēmumu iespējams apstrīdēt tikai tiesā divu gadu laikā no brīža, kad bērna māte vai viņas vīrs uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Plašāku skaidrojumu lasiet rakstā „Trīspusēja paternitātes atzīšana”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas