E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6320
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. janvārī, 2015
Anita

Tiesas lēmums par uzturlīdzekļiem UGF uzreiz netika iesniegts, jo gaidīju, ka bērna tēvs tos maksās. Tāpēc no viņa puses iekrājies parāds arī par periodu, līdz sāku saņemt uzturlīdzekļus no UGF. Tagad bērns ir pilngadīgs un, lai gan mācās, neko nesaņem. Griezos pie tiesu izpildītājas, jo gribēju no tēva pieprasīt iepriekšējo parādu un arī tagadējo, kamēr bērns mācās, bet man atbildēja, ka tas nav iespējams, jo UGF ir pirmā roka uz parāda atgūšanu. Tātad, kamēr bērna tēvs nav sedzis šo parādu, es neko nevaru saņemt. Vai uzturlīdzekļu parādam nav noilguma tikai UGF vai par periodu, kad to neveica pats, tieši man arī nav noilgums?

A
atbild:
24. februārī, 2015

Atbilstoši Civilprocesa likuma 623.panta otrā daļas 1.punktam, ja piedzītā uzturlīdzekļu summa nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets, piedzītos uzturlīdzekļus tiesu izpildītājs ieskaita Uzturlīdzekļu garantiju fondā. Savukārt, ja piedzītā uzturlīdzekļu summa nodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets, tad uzturlīdzekļus tādā apmērā, kādu noteicis Ministru kabinets, tiesu izpildītājs izmaksā iesniedzējam (tas ir, bērna mātei), bet atlikušo summu ieskaita Uzturlīdzekļu garantiju fondam (Civilprocesa likuma 623.panta otrās daļas 2.punkts).

Savukārt Civilprocesa likuma 572.¹ panta otrā daļa paredz: ja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, pamatojoties uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 5.panta otrās daļas 1.punktu, stājusies piedzinēja vietā uzturlīdzekļu piedziņas lietā daļā par to uzturlīdzekļu piedziņu no parādnieka, kuri izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, tai ir visas šajā likumā noteiktās piedzinēja tiesības un pienākumi.  

Tādējādi vienā izpildu lietā piedzinēja statuss ir divām personām – bērna mātei daļā par uzturlīdzekļu parādu un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai daļā par no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātajiem uzturlīdzekļiem.

Līdz ar to, atbildot uz jautājumu par uzturlīdzekļu parāda noilgumu, paskaidrojam, ka tam nav noilguma, jo kā jau minēts iepriekš, Uzturlīdzekļu garantiju fondam ir tādas pašas piedzinēja tiesības kā bērna mātei.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas