E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6317
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Laulības šķiršana ar Itālijas pilsoni

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. janvārī, 2015
Anna

Esmu precējusies ar Itālijas pilsoni nu jau 11 gadus. Laulības notika Itālijā, un es to nekad neesmu reģistrējusi Latvijā, nezināju, ka to vajag reģistrēt Latvijā, tad legāli esmu precējusies tikai Itālijā? Tagad es vēlos šķirties no šī cilvēka, jo 7 gadus nedzīvojam kopā. Esmu uzsākusi kopdzīvi ar jaunu cilvēku, ir arī bērniņš piedzimis. Šo Itālijas pilsoni nav iespējams tagad atrast, jo viņš vairs nedzīvo Itālijā un ir nomainījis visus kontaktus, uz tiesu viņš nemaz neierastos. Sakiet, vai ir iespējams izšķirties man no viņa? Un cik ilgu laiku tas prasītu?

A
atbild:
23. februārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likumu Latvijas pilsoņa pienākums ir sniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP)ziņas par ārvalstī noslēgto laulību iekļaušanai Iedzīvotāju reģistrā. Ja nav iespējams ierasties Latvijā, ziņas var sniegt arī tuvākajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

Ja, stājoties laulībā, pieņēmāt vīra uzvārdu un iesniedzāt dokumentus jaunas pases vai eID saņemšanai, saistībā ar uzvārda maiņu pēc laulībām ziņas automātiski par Jūsu laulību tika aktualizētas Iedzīvotāju reģistrā.

Ja ziņas tomēr nav nodotas Iedzīvotāju reģistram, Jūsu pienākums par noslēgto laulību Itālijā ir informēt PMLP vai Latvijas Republikas diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs, ja šobrīd nedzīvojat Latvijā.

Laulība ir spēkā arī Latvijā, un to ir iespējams šķirt.

Civillietās, kas saistītas ar laulības šķiršanu, piemēro Regulu (EK) Nr.2201/2003 (2003.gada 27.novembris). Saskaņā ar Regulas (EK) Nr.2201/2003 3.panta 1.punktu lietas, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, piekrīt tās dalībvalsts tiesām:

a) kuras teritorijā atrodas:

  • laulāto pastāvīgā dzīvesvieta, vai
  • laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo, vai
  • atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta, vai
  • laulāto kopīga pieteikuma gadījumā, viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta, vai
  • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas, vai
  • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts piederība vai, Apvienotās Karalistes vai Īrijas gadījumā, „domicils” šajā dalībvalstī;

b) kuras valsts piederība ir abiem laulātajiem vai, Apvienotās Karalistes un Īrijas gadījumā, kurā ir abu laulāto „domicils”.

Ja savai situācijai var piemērot vismaz vienu no Regulas (EK) Nr.2201/2003 3.pantā minētajiem juridiskajiem pamatojumiem attiecībā uz Latviju, varat šķirt laulību Latvijā, neskatoties uz to, kādas valsts pilsonība vai pastāvīgās dzīvesvietas valsts ir atbildētājam (vīram). Savukārt, ja nevarat savai situācijai piemērot Regulā minētos pamatojumus attiecībā uz Latviju, laulība jāšķir tajā valstī, kurai piemērojami Regulā minētie juridiskie pamatojumi.

Civillikuma 69.pants nosaka – laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. Savukārt notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, kas sastādīts Notariāta likumā noteiktajā kārtībā.

Esat norādījusi, ka Jums nav iespēja sazināties ar vīru, tas nozīmē, ka pie notāra laulību nebūs iespējams šķirt, jo pie tā jāierodas abiem laulātajiem. Ja nu tomēr izdodas sazināties ar vīru un vienoties par laulības šķiršanu pie notāra, noderīgs būs skaidrojums „Kā pie notāra izšķirties ar ārzemnieku”.

Ja vienošanos neizdodas panākt, paliek otrs variants – laulības šķiršana tiesas ceļā. Par kārtību, kādā laulība šķirama tiesā, vairāk lasiet skaidrojumā „Laulības šķiršana tiesā”.

Laulības šķiršanas ilgums tiesā ir atkarīgs no konkrētās lietas apstākļiem. Laulātās puses veicina to, cik ātri vai ilgi noris viņu laulības šķiršana tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas