E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6288
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola

Par darba slodzes samazināšanu darbinieks ir jābrīdina

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. janvārī, 2015
Leila

Skolā ar 05.01.2015. samazināja visiem skolotājiem darba slodzi, iepriekš par to nebijām brīdināti un to, ka tas ir noticis, uzzinājām tikai pēc 2 nedēļām. Vai tas ir likumīgi mācību gada pusē? (tas notiek jau trešo gadu un atstāj materiālu iespaidu uz atvaļinājuma naudu)

A
atbild:
13. februārī, 2015

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības juriskonsulte Brigita Fricsone skaidro, kāds iemesls ir par pamatu darba slodzes samazinājumam.

 MK noteikumi noteikumu Nr.836 "Pedagogu darba samaksas noteikumi" 8.punkts nosaka, ka pedagogu darba algu katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs pēc stāvokļa uz 1.septembri, veicot tarifikāciju, kurā norāda katra pedagoga slodzi, kā arī vakantos pedagogu amatus un vakanto stundu skaitu mācību priekšmetos atbilstoši izglītības programmas mācību priekšmetu stundu plānam un pedagogam noteiktajiem papildu pienākumiem (klases audzināšana, stundu (nodarbību) gatavošana, rakstu darbu labošana, individuālais darbs ar izglītojamajiem).

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.1616 „Kārtība, kādā aprēķina un sadala budžeta mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai” 4.punktu novadu un republikas pilsētu pašvaldības nodrošina, ka Valsts izglītības informācijas sistēmā līdz attiecīgā gada 31.maijam un 5.septembrim tiek ievadīta un apstiprināta informācija par bērnu un skolēnu skaitu attiecīgā gada 27.maijā un 1.septembrī izglītības iestādēs (pa klasēm (grupām) un izglītības programmām).

Savukārt šo noteikumu 8.1punkts nosaka, ka mērķdotāciju periodam no attiecīgā gada 1.septembra līdz 31.decembrim ministrija aprēķina, pamatojoties uz šo noteikumu 4. un 4.1punktā minēto informāciju par bērnu un skolēnu skaitu attiecīgā gada 27.maijā. Mērķdotāciju periodam no attiecīgā gada 1.janvāra līdz 31.augustam aprēķina, pamatojoties uz šo noteikumu 4.punktā minēto informāciju par bērnu un skolēnu skaitu attiecīgā gada 1.septembrī.

Iestādes vadītājam ir pienākums iepazīstināt savas iestādes pedagogus par noteikto kārtību pedagogu darba samaksas aprēķināšanā, kā arī informēt, kā iespējamās skolēnu skaita izmaiņas skar katra konkrētā pedagoga darba līguma nosacījumus, sākoties periodam no 1.janvāra līdz 31.augustam, ja skolēnu skaits izglītības iestādē vai pašvaldībā ir mainījies.

Juriskonsulte norāda, ka, visticamāk, minētajā izglītības iestādē darba slodzes samazinājums ir saistīts ar noteikto kārtību, par ko pedagogus iepriekš arī vajadzēja informēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas