E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6265
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Jāsāk ar paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. janvārī, 2015
ilze

Labdien! Man ir sarežģīta situācija. Man ir trīs bērni. Es vēl nebiju tiesā šķīrusies, kad man piedzima puika no cita vīrieša. Dēla uzvārds ir mana bijušā vīra, un dokumentos minēts arī kā dēla tēvs. Vai ir iespēja nomainīt īstā tēva uzvārdu un dzimšanas apliecībā tēvu? Paldies.

A
atbild:
27. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

 Ja vēlaties anulēt ziņas par bijušo vīru kā sava bērna tēvu un mainīt bērnam uzvārdu, vispirms jāapstrīd paternitātes pieņēmums. Atbilstoši Civillikuma 148.pantam šo situāciju ir iespējams risināt tikai tiesas ceļā.

Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu - bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Tātad šobrīd paternitātes pieņēmumu apstrīdēt tiesā varat Jūs vai Jūsu šķirtais vīrs.

Ar prasības tiesā celšanu nedrīkst kavēties, jo likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan apstākļus, kādos paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei - divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Parasti divu gadu termiņu rēķina no bērna piedzimšanas brīža.

Kad tiesa pieņem lēmumu par paternitātes pieņēmuma atcelšanu, tiesas spriedums tiek nosūtīts uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana un ieraksts par tēvu anulēts. Šādā gadījumā bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības. 

Savukārt, ja vēlaties, ka bērnam ir bioloģiskā tēva uzvārds, pēc paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas tiesā Jūs kopā ar bioloģisko tēvu varēsiet doties uz attiecīgo dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi iesniegt pieteikumu par brīvprātīgu paternitātes atzīšanu un bērnam noteikt tēva uzvārdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas