E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6240
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Nepieciešamie dokumenti laulības šķiršanai tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. janvārī, 2015
kristine

Labdien. Kā lai sastāda papīrus uz šķiršanos, lai padotu tos tiesā, jo vīrs ar labu nevēlas šķirties, kaut jau gadu nedzīvojam kopā. Meita jau izaugusi, mantojuma kopīga mums nav. Varbūt es varētu pati visu uzrakstīt un iesniegt tiesā? Vīrs nekur nav deklarējies.

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Laulību šķir tiesā, ja starp laulātajiem pastāv strīds un neizdodas vienoties par laulības šķiršanas jautājumiem.

Pirms dokumentu iesniegšanas tiesā jāsamaksā valsts nodeva 142,29 eiro apmērā, kā tas noteikts Civilprocesa likuma 39.pantā. Pēc nodevas samaksāšanas tiesā jāiesniedz laulības šķiršanas prasības pieteikums. Tam ir jāpievieno pierādījumi par valsts nodevas samaksu un citu tiesas izdevumu nomaksu. Līdz ar prasības pieteikumu un rēķinu par valsts nodevas apmaksāšanu pusei, kas vēlas šķirties (prasītājam), ir jāiesniedz dokumenti, kas pamato, kādēļ laulība jāšķir.

Prasītājam tiesā ir jāiesniedz arī laulības apliecības oriģināls un, ja laulībā dzimuši bērni, tad bērnu dzimšanas apliecības, uzrādot oriģinālus. Tāpat ir svarīgi tiesā iesniegt dokumentus, kas var būt būtiski šķiršanās procesā, piemēram, laulības laikā iegūtā īpašuma tiesību apliecinoši dokumenti, izziņa no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras par personas ienākumiem, kvīts par advokāta pakalpojumu saņemšanu. Tāpat laulības šķiršanas pieteikumā jānorāda, no kura laika puses dzīvo šķirti, vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai, vai puses ir vienojušās par laulības laikā gūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus.

Gadījumos, kad laulība šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un dzīvesvieta nav zināma, prasību par laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas.

Plašāku skaidrojumu par laulības šķiršanu tiesā lasiet rakstā „Laulības šķiršana tiesā”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas