E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6232
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
3
2
3

Alimenti, ja tēvs nav ierakstīts dzimšanas apliecībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2015
viktorija

Labdien! Man ir tāds jautājums. Man meitai ir 7gadi, vai es varu tagad iet prasīt alimentus, ka man pa šiem 7 gadiem nav maksājis tēvs jau kopš dzimšanas? Es tagad par viņu nekā nezinu. Dzimšanas apliecībā arī nav norādīts tēvs. Kur es varu iet, ja varu?

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Protams, ka varat to darīt, taču, lai no bērna tēva prasītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Tātad, vispirms ir jānosaka paternitāte. No jautājuma saprotams, ka, visticamāk, bērna tēvs brīvprātīgi paternitāti neatzīs. Līdz ar to vienīgā iespēja noteikt paternitāti ir celt prasību tiesā. Šim nolūkam nepieciešams zināt bērna tēva personas kodu un vismaz pēdējo zināmo dzīvesvietas adresi.  

Lai pierādītu, ka persona ir bērna tēvs, prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Lai prasības pieteikums tiktu noformēts juridiski pareizi, ieteicams meklēt jurista palīdzību. 

Ja pastāvēs šaubas par paternitāti, būs nepieciešama ģenētiska ekspertīze jeb DNS analīzes. Saskaņā ar Civilprocesa likuma  249.1pantu tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Pie tam no ekspertīzes izvairīties nevarēs, jo tiesa var pieņemt lēmumu par atbildētāja piespiedu nogādāšanu uz tiesu ekspertīzes izdarīšanai. 

Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43.panta trešā daļa noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu vienlaicīgi, Jūs esat atbrīvota no valsts nodevas un kancelejas nodevas. 

Vairāk par šo jautājumu izklāstīts LV portāla skaidrojumos „Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana” un „Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas