E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6226
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ar iesniegumu jāvēršas bāriņtiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2015
Sanda

Vēlos iet strādāt un bērnus ņemt uz nodokļu grāmatiņas (nodokļu atvieglojumu), bet tēvs ir jau paņēmis un nedod piekrišanu. Ko man darīt? Ar bērnu tēvu nedzīvoju 4 gadus, bērni dzīvo ar mani, viņš par bērniem nerūpējas, maksā tikai tīri alimentus, viņam jau cita ģimene, bet saņem nodokļu atvieglojumus, kuri man būtu nepieciešamāki nekā viņam.

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz nodokļa atvieglojumiem paredz likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.pants. Atvieglojumu par bērnu var piemērot viens no vecākiem. 

Civillikumā noteikts, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā un vecāki īsteno kopīgu bērna aizgādību. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. 

Tēvs var saņemt atvieglojumu par saviem bērniem, kuru labā pēc tiesas sprieduma no tēva piedzen uzturlīdzekļus viņu uzturēšanai. Šajā gadījumā tiesības uz nodokļa atvieglojumiem ir abiem vecākiem, taču nodokļa atvieglojumu var piemērot tikai vienam no vecākiem. Par to vecāki savstarpēji vienojas. 

Ja vecāki nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojumi par bērniem, atvieglojumus piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā. 

Tātad – ja vēlaties, lai tiktu mainīta nodokļa atvieglojuma piemērošanas līdzšinējā kārtība, ar iesniegumu ir jāvēršas bāriņtiesā. Bāriņtiesu likuma 19.pants nosaka bāriņtiesas kompetenci domstarpību jautājumos. Un bāriņtiesa tad arī pieņems lēmumu. Ja tas būs pozitīvs Jums,  tas būs pamats, lai ierakstītu bērnu algas nodokļu grāmatiņā nodokļa atvieglojumu saņemšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas