E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6209
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Alimenti vismaz minimālajā apmērā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2015
Inga Ozola

Labdien! Man interesē, ja tiesa ir piespriedusi 60 Ls maksāt alimentus, vai viņam ir jāmaksā pēc jaunā 108 eiro?

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektajā daļā noteiktais pienākums katram no vecākiem nodrošināt katram savam bērnam valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru attiecas uz visiem vecākiem neatkarīgi no dažādiem apstākļiem. Tiesas spriedums ir pamats piespiedu uzturlīdzekļu piedziņai nolēmumā noteiktajā apmērā. Tas neatceļ Civillikumā noteiktos vecāku pienākumus.

Ja bērna tēvs labprātīgi uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā nenodrošina un tiesas spriedumā noteiktais apmērs ir mazāks par to, Jums ir tiesības celt jaunu prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.  

Taču jāskatās precīzi, kā formulēts noteiktais uzturlīdzekļu apmērs tiesas sprieduma rezolutīvajā daļā. Piemēram, ja nolemts piedzīt no bērna tēva uzturlīdzekļus bērna uzturam Ls 60 mēnesī, bet ne mazāk par  Ministra kabineta noteikto minimālo apmēru, jauna prasība tiesā nav jāceļ. Tā kā minimālais uzturlīdzekļu apmērs tiek aprēķināts, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu, pieaugot minimālajai algai vai bērnam sasniedzot 7 gadu vecumu, automātiski pieaug arī ar šādu tiesas spriedumu noteiktais  uzturlīdzekļu apmērs. 

Ja tomēr tiesas spriedumā ir noteikts maksāt fiksētu summu, kas sprieduma taisīšanas brīdī bija attiecīgie procenti no minimālās darba algas, tad gan jāceļ tiesā jauna prasība par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas