E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6202
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādsaistību kārtošana ir parādnieka atbildība

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2015
Juris

Labdien! Strādāju oficiālu darbu, tiesu izpildītājs nobloķēja bankas kontu, man tiesu izpildītājam parāds ir par 2 lietām, sakiet, cik procentus drīkst ieturēt no darba algas, ja vasarā izdodas nopelnīt ap 600 eiro uz rokas, bet ziemas un pavasara mēnešos līdz 370 eiro. Sakiet, vai tiesu izpildītājam nav jāatgādina par parādu? Vai citi parādi, piemēram, parādu piedziņai Sergel maksāju 40 eiro un maksāju smscredit.lv sastādīto grafiku pa 20 eiro mēnesī. Nomaksājot visus parādus, man uz rokas paliek mazāk par minimālo algu, no tiesu izpildītāja sapratu, kad to viņš neņem vērā, vienīgi varu pārtraukt maksāt citus parādus, lai nodod lietu tiesu izpildītājam, vienīgi par to tiks uzlikti papildus procenti no tiesu izpildītāja. Paldies par atbildi.

A
atbild:
23. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu bankas kontam pieeju no bankomāta un internetbankā liedza banka, nevis tiesu izpildītājs. Tiesu izpildītājs pats nevar bloķēt bankas kontu, bet tikai nosūtīt bankai ar tiesas lēmumu pamatotu rīkojumu par parādsaistību piedziņas uzsākšanu.

Parādu piedziņas apmērs ir atkarīgs no parādsaistību veida. Ja tās ir izpildlietas par bērna uzturlīdzekļiem, ieturējumu apmērs ir 50% apmērā  no algas, un parādniekam ir tiesības uz ikmēneša neaizskaramajiem ienākumiem ½ no minimālās algas apmērā. Citās lietās ieturējumi ir 30% apmērā no algas, saglabājot parādniekam ienākumus minimālās algas apmērā.

 Tiesu izpildītājs, saņemot tiesas lēmumu, Jūs pirmreizēji informēja par parādu piedziņas uzsākšanu. Ik mēnesi  tiesu izpildītājam nav parādniekam jāatgādina par parādsaistību kārtošanu. Parasti ieturējumu veic darba devējs, pārskaitot naudu uz tiesu izpildītāja kontu Valsts kasē. Ja pastāv vienošanās ar tiesu izpildītāju par patstāvīgu parādsaistību kārtošanu, tad parādniekam arī savi apsolījumi ir patstāvīgi jāpilda. 

Jūsu parādsaistības, spriežot, pēc apraksta, ir plašas - vairāki kreditori. Jāapzinās, ka to kārtošana ir tikai un vienīgi Jūsu atbildība. Jo ātrāk tās segsiet, jo mazāk būs problēmu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas