E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6189
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Līgums ar kapitālsabiedrības valdes locekli

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2015
Juris

Izmaiņas Darba likumā skar jautājumu par pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekļa nodarbināšanu, tātad vairs neslēdz darba līgumu, bet cita veida civiltiesisku līgumu. Man darba līgums ar pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvi ir noslēgts līdz 2016.gada 1.martam. Vai šis līgums būtu pārslēdzams? Un otrs jautājums, ja līdz šim kapitāla daļu turētājs man piešķīra atvaļinājumu, pamatojoties uz Darba likuma normām, tad pamatojoties uz ko man tagad piešķirs atvaļinājumu?

A
atbild:
21. janvārī, 2015

Visi Jūs interesējošie jautājumi ir noteikti "Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā".  No šī gada 1.janvāra ir izslēgta Darba likuma 44.panta 3.daļa, kas paredzēja, ka ar valdes locekli slēdzams darba līgums, ja vien viņš netiek nodarbināts, pamatojoties uz citu civiltiesisku līgumu.

Tomēr  neaizliedz arī šobrīd nodarbināt valdes locekli, pamatojoties uz citu civiltiesisku līgumu. Valdes locekļa amata līgums uzskatāms par citu civiltiesisku līgumu. Nodarbinot valdes locekli kapitālsabiedrībā, pamatojoties nevis uz darba līgumu, bet gan pilnvarojuma, uzņēmuma vai vēl kāda cita veida civiltiesisku līgumu, atvaļinājuma tiesību aspektā ir nepieciešamība sīkāk izvērtēt veicamā darba raksturu, regularitāti un apjomu. 

Latvijas tiesību aktos jautājums par kapitālsabiedrības valdes locekļu tiesībām uz atvaļinājumu un citām sociālajām garantijām nav pietiekami skaidri atrunāts un arī nepakļaujas vienveidīgam regulējumam visiem gadījumiem. Tāpēc argumentācija par atvaļinājumu jāveido, balstoties uz Satversmē un Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā nostiprinātajām tiesībām ne tikai uz darbu, bet arī uz atpūtu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas