E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6185
Lasīšanai: 3 minūtes

Papildus jāiesniedz pierādījumi par atsavinātāja īpašuma tiesībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2015
Inita

1999.gadā iegādājos dzīvokli, kam nebija nokārtota zemesgrāmata. Ir savstarpēji sastādīts pirkuma līgums ar abu pušu parakstiem, bet nav notāra izdota pilnvara uz mana vārda, lai varētu nokārtot zemesgrāmatu. Šobrīd arī nezinu, kur ir iepriekšējā dzīvokļa īpašniece. Iespējams, ka varbūt jau mirusi. Kā sākt kārtot dokumentus, lai varētu dzīvokli ierakstīt zemesgrāmatā uz sava vārda?

A
atbild:
27. janvārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas interneta vietnē ir atrodama informācija par nepieciešamajiem dokumentiem, lai dzīvokļa īpašumu ierakstītu zemesgrāmatā.  

Patiešām, šajā sadaļā lasāma arī prasība: „Ja fiziskā persona dzīvokli (neapdzīvojamo telpu) ieguvusi pēc 1993.gada 4.aprīļa darījuma rezultātā vai mantošanas ceļā, papildus jāiesniedz pierādījumus par to, ka atsavinātājs vai mantojuma atstājējs bijis īpašnieks. Ja arī minētais atsavinātājs dzīvokli (neapdzīvojamo telpu) ieguvis pēc 1993.gada 4.aprīļa, iesniedzami pierādījumi par iepriekšējā atsavinātāja vai mantojuma atstājēja īpašuma tiesībām un darījuma likumību, līdz ir pierādītas atsavinātāja vai mantojuma atstājēja īpašuma tiesības (ja nostiprinājuma lūdzējs nevar iesniegt šos dokumentus, tad par nostiprinājuma pamatu var būt tiesas spriedums, ar kuru atzītas viņa īpašuma tiesības).”

Dzīvokļa īpašuma sakārtošanas formalitāšu kārtošana diemžēl ilgu laiku ir iekavēta. Pirkt zemesgrāmatā nenostiprinātu īpašumu pats par sevi ir gana riskants darījums, un tagad, kā var saprast, ir zaudēti arī kontakti ar bijušo īpašnieku. Lai saprastu, kā sākt risināt iepriekšējā īpašnieka tiesību pierādīšanu, Jums būtu jādodas uz konsultāciju pie jurista vai zvērināta notāra.

Kārtību, kā dzīvokļa īpašumu reģistrēt zemesgrāmatā, nosaka likums „Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” (21.-23.pants un VI nodaļa „Dzīvokļa īpašuma ierakstīšana zemesgrāmatās”).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas