E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6172
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Par maksājumiem bērna kopšanas atvaļinājuma laikā un bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2015
Arta

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, kuram vajadzētu ilgt līdz 2016.gada martam (līdz bērna 1,5 gadu vecumam). Saņēmu ziņu no darba devēja, ka notiek uzņēmuma reorganizācija un mans ieņemamais amats tiek likvidēts. Darba devējs lūdz parakstīt vienošanos par darba attiecību izbeigšanu ar šī gada janvāri, man izmaksājot kompensāciju vienošanās parakstīšanas dienā. Kā arī martā izmaksāt prēmiju (par pagājušā gada sasniegumiem). Man tiek piedāvāta arī iespēja pārtraukt darba attiecības uz vienošanās pamata ar šī gada janvāri, bet kompensāciju un prēmiju izmaksāt 2016.gada martā, kad man it kā vajadzētu atgriezties no bērna kopšanas atvaļinājuma. Vai un kādā veidā šīs abas izmaksas ietekmēs manu bērna kopšanas, vecāku pabalstu, kā arī bezdarbnieku pabalsta saņemšanu? Kurā brīdī ir jāstājas bezdarbniekos un no kā tiks rēķināts bezdarbnieku pabalsts? Vecāku pabalstu esmu izvēlējusies saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

A
atbild:
22. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Jautājumus, kas nosaka darba tiesisko attiecību pārtraukšanu, darba devēja uzteikumu, arī dažādus ierobežojumus šajā ziņā reglamentē Darba likuma normas.

Tā kā Jūs jautājat par tiesībām uz pabalstiem, atbildi savas kompetences ietvaros sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Vita Cinīte informē:

Ja vecāku pabalsta saņēmējs pabalsta saņemšanas laikā pārtrauc darba tiesiskās attiecības, tad vecāku pabalsta izmaksa tiek turpināta piešķirtajā apmērā līdz izvēlētajam vecāku pabalsta saņemšanas beigu periodam.

Tiesības uz vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā saglabājas arī gadījumā, ja darba devējs saskaņā ar darba koplīgumā vai darba līgumā noteikto personai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā ir izmaksājis piemaksas vai prēmijas par darba izpildi pirms atvaļinājuma piešķiršanas vai pabalstus un cita veida atlīdzību, kas nav tieši saistīta ar darba izpildi.

Par personu, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam tiek veiktas no valsts pamatbudžeta, konkrēti no 142,29 eiro. Savukārt, ja persona saņem vecāku pabalstu, iemaksas bezdarba gadījumam maksā no valsts sociālās apdrošināšanas budžeta, arī no tādām pašām summām, kādas noteiktas bērna kopšanas pabalsta saņēmējam.

Tas nozīmē, ka arī pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas, laikā, kad kopsiet bērnu līdz 1,5 gada vecumam un saņemsiet vecāku pabalstu, iemaksas bezdarba apdrošināšanai par Jums veiks valsts.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

1)   Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,

2)   kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,

3)  un par kuru Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

To nosaka likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 3.panta pirmā daļa un 5.panta pirmā daļa.

Saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.7 pantu, vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu.

Respektīvi, tas nozīmē, ka personai nav tiesības saņemt vienlaikus vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu. Taču nav ierobežojumu, kas liegtu vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu un bezdarbnieka pabalstu.

Tādējādi ir iespējams izvēlēties – saņemt bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā tiks pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa) vai arī turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz izvēlētajam bērna kopšanas termiņam, t.i., līdz bērna 1,5 gadam un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

Bezdarbnieka pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, būsiet atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējs nebūs veicis (tās nebija jāveic), tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, „atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai 32 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas mēneša.

Savukārt, ja noteiktajā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā būsiet strādājusi, bet daļā atradusies minētajos atvaļinājumos, tad vidējā alga tiks noteikta no algotā darbā gūtajiem ienākumiem, izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma periodus.

Jāpiebilst, ka likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 8.panta devītajā daļā ir pateikts: ja darba devējs saskaņā ar darba koplīgumā vai darba līgumā noteikto personai ir izmaksājis piemaksas vai prēmijas par darba izpildi pirms atvaļinājuma piešķiršanas, vai pabalstus un cita veida atlīdzību, kas nav tieši saistīta ar darba izpildi, nosakot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, apdrošināšanas iemaksu algu par minētajiem maksājumiem neņem vērā, ja šāds aprēķins personai ir labvēlīgāks.

Jums ir tiesības pieprasīt uzziņu par prognozējamo bezdarbnieka pabalsta apmēru, iesniedzot iesniegumu jebkurā no VSAA nodaļām, norādot konkrētu faktu aprakstu un no faktiem izrietošu jautājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas