E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6170
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja vecāku pabalsta saņēmējs pārtrauc darba tiesiskās attiecības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2015
Katrīna

Labdien. Man ir sekojoša situācija: 1,5 gadu strādāju algotu darbu valsts iestādē uz līguma pamata, kas paredz, ka strādāju, kamēr mana kolēģe ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Šī kolēģe atnāca no bērnu kopšanas atvaļinājuma un uzreiz bērnu kopšanas atvaļinājumā uz 1,5 gadu aizgāja cita mana kolēģe. Mans līgums atkal tika pagarināts uz 1,5 gadu (uz otras kolēģes bērnu kopšanas atvaļinājuma laiku). Ja laikā, kamēr otra kolēģe ir bērna kopšanas atvaļinājumā, man piedzimst bērns un pēc 3 mēnešiem darbā atgriežas kolēģe, kuras vietā esmu es, kāda veida atbalsts man pienākas? Es saprotu, ka darba devējam nav obligāti ar mani turpināt darba līgumu. Mana bruto darba alga ir 900 eiro, visi soc. nodokļi ir maksāti. Sakiet kāds un cik lielā apjomā pēc bērna piedzimšanas, ja darba devējs ar mani nenoslēgs nenoteikta termiņa darba līgumu, man pienākas finansiālais atbalsts? Vai tiešām tikai 171 eiro mēnesī un bērna vienreizējais piedzimšanas pabalsts? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai varētu saņemt maternitātes pabalstu,  ir jābūt nodarbinātai (sociāli apdrošinātai) pabalsta piešķiršanas dienā. Jo tiesības uz maternitātes pabalstu ir sievietei, kura, iestājoties šim apdrošināšanas gadījumam, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad - ir darba ņēmēja vai pašnodarbināta, iestājoties grūtniecības atvaļinājumam (pirmajai darba nespējas dienai, kas norādīta darbnespējas lapā B). 

Tātad, jabūsiet darba attiecībās, Jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu. 

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa ir par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā tām topošajām māmiņām, kuras savlaicīgi – līdz 12.grūtniecības nedēļai – stājušās uzskaitē un visu grūtniecības laiku saņēmušas medicīnisko aprūpi. Otro pabalsta daļu izmaksā pēc mazuļa piedzimšanas par 56 dienām vai 70 dienām gadījumā, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā radušies sarežģījumi vai arī piedzimuši divi vai vairāki bērni. 

Maternitātes pabalsts tiek piešķirts 80% apmērā no sievietes vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums. 

Tad, kad beidzas maternitātes pabalsta izmaksas periods, sieviete var pieprasīt vecāku pabalstu. Tiesības uz vecāku pabalstu rodas no dienas, ar kuru ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums. 

Ja vecāku pabalsta saņēmējs pabalsta saņemšanas laikā pārtrauc darba tiesiskās attiecības, tad vecāku pabalsta izmaksa tiek turpināta piešķirtajā apmērā līdz izvēlētajam vecāku pabalsta saņemšanas beigu periodam. 

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. 

Vecāku pabalstu ir tiesības izvēlēties saņemt: līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai līdz bērna 1,5 gada vecumam – 43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Vienlaikus ar vecāku pabalstu tiek piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas