E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6156
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par nomājamās zemes nomas maksas apmēru

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2015
Evita

Labdien. Likums „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” nosaka, ka ēku un būvju īpašniekam tiek garantētas tiesības nomāt zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms. Iznomājamās zemes platību, kā arī nomas maksu nosaka, zemes īpašniekam un ēku un būvju īpašniekam savstarpēji vienojoties. Zemes un ēkas atrodas lauku apvidū. Esmu ēkas īpašniece un gribētu saprast, vai zemes īpašniekam ir tiesības noteikt jebkādu zemes nomas maksu (varbūt tomēr ir kāds nomas maksas maksimālās summas ierobežojums), un kāda ir zemes platība, uz kuru es kā ēkas īpašnieks varu pretendēt?

A
atbild:
16. janvārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Likuma „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 6. pants paredz – ja ēkas iegūtas īpašumā likumā „Par lauksaimniecības uzņēmumu un  zvejnieku kolhozu privatizāciju” noteiktajā kārtībā, tad ēku īpašniekam ir garantētas tiesības nomāt zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms, un vēl zemi līdz 0,5 hektāru platībā šo ēku un būvju uzturēšanai. Nomas maksa par zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms, un šo ēku un būvju uzturēšanai nepieciešamās zemes līdz 0,5 hektāri platībā, nedrīkst pārsniegt 5% no zemes kadastrālās vērtības. Zemes robežas un platību nosaka attiecīgā novada pašvaldība.

Savukārt, ja ēkas ir uzbūvētas pašu spēkiem, tad saskaņā ar likuma „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 2.panta desmitās daļas nosacījumiem – ēku un būvju īpašniekam tiek garantētas tiesības nomāt zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms. Iznomājamās zemes platību, kā arī nomas maksu nosaka, zemes īpašniekam un ēku un būvju īpašniekam savstarpēji vienojoties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas