E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6149
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Papildatvaļinājums par 2 bērniem – obligāti vismaz viena diena

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2015
Kristīne

Jaunā papildatvaļinājuma tiesību norma – Darba likuma 151.panta pirmās daļas 3.punkts – papildatvaļinājums vecākiem, kam ir 1 vai 2 bērni vecumā līdz 14 gadiem. Vai tā 1 diena pienākas par vienu vai par abiem bērniem? Respektīvi, ja man ir 2 bērni, man pienākas 1 vai 2 dienas?

A
atbild:
19. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jaunā papildatvaļinājuma norma vecākiem, kas audzina vienu vai divus bērnus vecumā līdz 14 gadiem un ir spēkā no 2015.gada 1.janvāra, paredz obligātu pienākumu darba devējam piešķirt vienu papildatvaļinājuma dienu.

Tātad neatkarīgi no tā, vai ir viens vai divi bērni vecumā līdz 14 gadiem, obligāti piešķirama viena papildatvaļinājuma diena abiem vecākiem. Vienlaikus nav aizliegts pēc darba devēja iniciatīvas piešķirt arī vairāk nekā vienu papildatvaļinājuma dienu.

Kā jau minēts, papildatvaļinājums pienākas gan bērna mātei, gan tēvam, neatkarīgi no tā, vai tie dzīvo kopā vai šķirti. Tāpat nav svarīgi, kā apgādībā attiecībā uz nodokļiem ir bērns/ bērni. 

Lai papildatvaļinājumu saņemtu, vecākiem darba devējam ir jāiesniedz apliecinājums – pases ieraksta kopija vai bērna dzimšanas apliecības kopija, kas apliecina, ka tiem ir bērns attiecīgā vecumā, un iesniegumā  par atvaļinājuma piešķiršanu jānorāda papildatvaļinājuma prasījuma pamatojums – atsauce uz Darba likuma 151.panta 1.daļas 3.punktu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas