E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6144
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par IIN no meža atsavināšanas izciršanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2015
Ilona Linde

1. Privātpersona pārdod cirsmu (izstrādei un koku realizācijai) otrai privātpersonai pēc līguma. Pircējs samaksā visu naudu par darījumu. Kādi nodokļi jāmaksā pārdevējam un kad jādeklarē šis darījums pārdevējam? 2.Vai saimnieciskās darbības veicējam - MUN maksātājam – apliekas valsts un ES izmaksātās subsīdijas? Paldies.

A
atbild:
05. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

1. Ienākumi no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas ir ar nodokli apliekami. Nodokļa piemērošanas kārtība ir atkarīga no tā, vai fiziskā persona ir vai nav reģistrējusi saimniecisko darbību. 

Ja kokmateriālus vai augošu mežu pārdod fiziskai personai, kas nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, nodokli no gūtajiem ienākumiem maksā pārdevējs. Nodokļa likme šim ienākumam ir 10%. Pirms nodokļa ieturēšanas atskaita attaisnotos izdevumus - meža atjaunošanai attaisnoto izdevumu normu 25 procentu apmērā no līgumā noteiktās summas, ar kokmateriālu sagatavošanu un pārdošanu saistītiem izdevumiem piemēro izdevumu normu 50 procentu apmērā.  

Pārdevējam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarācijas D11 pielikums un D veidlapa, kur norāda gūtos ienākumus no īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, piemērojamo izdevumu normu 25 vai 50 procentu apmērā. Deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz ienākumu gūšanas gadam sekojošajā gadā – no 1.marta līdz 1.jūnijam. 

2. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likums šī nodokļa maksātājiem nosaka atbrīvojumu no aplikšanas ar šo nodokli summām, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai. 

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs savu nodokli maksā atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likumam – no apgrozījuma, kas ir mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumi. Līdz ar to arī summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, ir saimnieciskās darbības (pārējie) ieņēmumi, kas veido mikrouzņēmuma apgrozījuma daļu. 

Par nodokļu maksāšanas pienākumiem dažādās situācijās jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Informatīvais tālrunis 67120000. Ir arī citas saziņas iespējas – kontaktinformācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas