E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6132
Lasīšanai: 3 minūtes

Nepieciešama jurista konsultācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2015
Kaspars

Jautājums par dzīvojamās mājas īres līguma atdzīšanu par spēkā neesošu. Situācija. Izsolē ir iegādāts nekustamais īpašums (ēka), kura iepriekš nav reģistrēta zemesgrāmatā, tikai Valsts zemes dienestā. Ēkas tiesiskā valdītāja - mantiniece 11 gadus pēc mantojuma apliecības saņemšanas nebija nostiprinājusi savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Tagad ir atklājies, ka it kā pirms diviem gadiem ir noslēgts beztermiņa īres līgums ar trešajām personām. Vai varu prasīt tiesai atzīt īres līgumu par pretlikumīgu, balstoties uz Civillikuma 994.panta saturu, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās? Līdz ierakstīšanai zemesgrāmatās nekustamā īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību.
Tajā pašā laikā īrnieki uzskata, ka viņu īres līgums ir noslēgts likumīgi, balstoties uz likuma par dzīvojamo telpu īri, kas paredz īres līguma slēgšanas iespēju ar valdītāju, ne īpašnieku. 2. pants. Dzīvojamās telpas īre. Dzīvojamās telpas īre ir dzīvojamās telpas lietošanas tiesību nodošana citai personai par maksu. Dzīvojamās telpas lietošanas tiesības citai personai var nodot dzīvojamās telpas īpašnieks, valdītājs, kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā. Tas neparedz, ka īres līgumu var noslēgt tikai īpašnieks. Kuram likumam ir lielāks spēks? Civillikumam vai Likumam par dzīvojamo telpu īri?

A
atbild:
23. janvārī, 2015
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Jautājums nav vienkāršs; lai uz to izsmeļoši atbildētu, ir jāiepazīstas ar dokumentiem. Pieejamā informācija vedina domāt - ja īpašniekam māja atdota valdījumā, tad viņš varēja slēgt īres līgumu, un šim jaunajam īpašniekam līgums ir saistošs.

Protams, ir jāanalizē, vai īres līgums nav fiktīvs, taču to var noteikt, tikai izpētot dokumentus. Tādēļ šajā gadījumā jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam ieteicams vērsties pie jurista pēc konsultācijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas