E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6129
Lasīšanai: 3 minūtes

Sadalīt kopīpašumu faktiski nebūs iespējams

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2015
Armadns

Labdien! Ir radusies sekojoša problēma ar domājamo daļu apzināšanu un aprēķināšanu. Noslēgtā pirkuma līgumā ar attīstītāju ir minēts, ka pieder dzīvoklis un pie dzīvokļa īpašuma piederošās kopīpašuma domājamās daļas no dzīvojamās mājas un dzīvojamai mājai piesaistītā zemes gabala. Pirkuma līgumā ir norādīta ēka, kurā ir dzīvoklis, līdz ar ko, cik es saprotu, pieder dd daļas no konkrētās ēkas (zemes grāmatā, protams, ka reģistrēts šis līgums ar tādiem pašiem ierakstiem). Savukārt domājamās daļas zemes grāmatā ir norādītas kā četru ēku kopums un attiecīgi izdalītas katram dzīvokļu īpašniekam. Kādas iespējas un kur jāvēršas, lai izlabotu domājamo daļu ierakstus un vai tas ir iespējams?

A
atbild:
27. janvārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Lai sniegtu precīzu atbildi, speciālistam ir jāiepazīstas ar dokumentos redzamo informāciju. No jautājuma izrietošo problēmu Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš komentē šādi: „Kā noprotams, mājas uzbūvētas uz ierobežota zemesgabala un tiek uzskatītas par vienu veselumu. Domājamās daļas tiek rēķinātas, saskaitot šajās mājās esošo dzīvokļu platību kopējo summu un attiecīgi piesaistot domājamās daļas no zemesgabala.

Cilvēks pārbauda savas mājas inventarizācijas lietu, un var gadīties, ka tajā vienai mājai uzrādīta kāda konkrēta platība, bet zemesgrāmatā reģistrētas šādi veidotas domājamās daļas, un, pēc dzīvokļa īpašnieka aplēsēm, „gali neiet kopā”.

Bet to nekā faktiski nav iespējams izmainīt, jo, visticamāk, privatizācijas procesā, kad zemes īpašnieki bija pašvaldība vai valsts, tie noteica, cik ēku uz zemesgabala būs un kā šīs domājamās daļas veidojamas.

Diemžēl atdalīties faktiski nav iespējams – pirmkārt, tas būs ļoti darbietilpīgs process, otrkārt, nebūs iespējama ideālā situācija, ka visi kopīpašnieki gribēs līdzšinējo kārtību mainīt (un tam ir vajadzīga visu domājamo daļu īpašnieku piekrišana), treškārt, mainot domājamās daļas, katrai mājai vajadzēs piesaistīt tieši tai piederīgo funkcionālo zemesgabalu, bet to, visticamāk, reāli nevarēs izdarīt. Acīmredzot uz šā zemesgabala tieši tādēļ ir uzbūvētas vairākas mājas kā kopīpašums, jo vēsturiski veidojusies situācija, ka citādi rīkoties nebija iespējams.”

Taču, kā jau iepriekš minēts, lai visus apstākļus un risinājumus noskaidrotu precīzāk, ieteicams vērsties pie jurista vai eksperta, kas specializējies nekustamā īpašuma jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas